Kadın çalıştırma safran için kolları sıvadı

Kadın çalıştırma safran için kolları sıvadı

Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve “dünyanın en pahalı baharatı” olarak safranın yetişmediği tarlalarda ot temizleme çalışmalarına başladı.
Hücre yenileme ve vücut direncini artırma özelliği bulunan safran ekiminin meşakkatli yolculuğu başladı. İlçede 20 çiftçi tarafından yaklaşık 79 dekar alanda üretim yapılan safran tarlalarında mayıs sonunda ot temizleme işlemi yapılırken, ağustos ayında da ekimi yapılıyor. İlkbahar yağmurlarının varlığı muhafazakar otun fazla yetiştiği tarlalarda kadın kullanımı, titiz bir şekilde soğanların arasındaki otları elleriyle temizliyor. Safran ekiminin en masraflı bölümü olan ot temizleme işine katılan kadın işçi, ev ekonomisine de katkı sağlıyor.
Safran üreticisi İsmail Yılmaz, “Mayıs ayı çalışmalarına ot temizliğine başladık. Bu sene yağmur oldukça çok yağdı. İlkbahar yağmurlarını çok fazla uçuştan dolayı yabani ot da oldukça fazla çıktı. Havalar artık ısınmaya başladıktan sonra ot temizliğine başladı. 10 adet devam ediyoruz. Herhalde bir 8-10 gün daha devam eder” dedi.
Tarlada 20’ye yakın çalışanın tükettiklerini söyleyen Yılmaz, “Ot temizliği yapan elemanımız var. 2014-15 yılından beri ben bu işi yapıyorum. Başladığımdan sürekli aşağı yukarı aynı ekip. Artık safranın soğanı, çiçeğini çok iyi tanıyorlar” diye konuştu.

“İşçilerimizin safran otuyla yabani otu iyi ayırmaları gerekir”
Yılmaz, ot temizlerken soğanların zarar görmemesi gerektiğini ifade ederek, “Çünkü temizleyen işçilerin safran otuyla yabani otunu iyi ayırması gerekir. Onun dışında de iş otlarını temizlerken çapayla otları söküyorlar. Bu çapa yarası, kazma yarası soğanlarda tüketilmesi lazım. Verimi verdikleri için bunlar. Toprağı sertleştirmek için yastık üstlerine, soğanların bulunduğu yere de basmamak gerekir” dedi.

“Ot temizliği çok önemli”
“Geçtiğimiz sezona yani ekimin başından 125 lira gibi bir fiyattan satıyoruz gramını” diyen Yılmaz, “Onun için soğan da çok değerli, soğan da çok pahalı. Soğanın hem irileşmesi için, çiçekten çok iyi verim alabilmemiz için soğanların zarar görmemesi gerekiyor. Onun için de bu ot temizliği çok önemli” kullanımı kullanıldı.
İşçilerden Fatma Erdeniz, ot temizleme sırasında safran soğanlarının köklerini kesmeye dikkat ettiklerini aktardı.
Safran üretimine katkı verdiklerini söyleyen Zekiye Özçelebi ise, “Çiftlik sahibi bizi çağırıyor. Ekiminden ot bakımına her şeyiyle ilgileniyoruz. Hem ailemize hem de ekonomiye katkı sağladı” dedi.

Exit mobile version