Kandil Barajında ​​ilk alabalık hasadı yapıldı, Avrupa ve Rusya’ya gönderilecek

Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesi Ceyhan Nehri üzerindeki Kandil Barajı'nda ağ kurulan kafeslerde yetiştirilen alabalıkların ilk hasadı yapıldı.

kandil barajı

Kahramanmaraş’ın Ekinözü ilçesi Ceyhan Nehri üzerindeki Kandil Barajı‘nda ağ kurulan kafeslerde yetiştirilen alabalıkların ilk hasadı yapıldı. Baraj gölü üzerine kurulan 14 yetiştirilen ve ilk hasadı yapılan 5 bin ton alabalık, işlendikten sonra Avrupa Birliği ülkeleri ve Rusya başta olmak üzere dünyanın birçok yerine ihraç edildiği bildirildi.
Kandil Barajı, 10 bin tonluk kapasite ile sadece Kahramanmaraş’ın değil Türkiye’nin en büyük ağ kafeste alabalık üretim merkezi haline geldi. Baraj gölüne 500 milyon liralık yatırımla 14 ayrı işletme kuruldu. Geçen yıl Ekim-Kasım’da Kandil Barajı’nın suları ile ile buluşan milyonlarca yavru balık, yeterli büyüklüğe ulaşmalarının ardından hasat edildi. 10 ton kapasitesinin 7 bin tonunun faaliyete geçmesi baraj gölünde ilk kez yapılan hasatta yaklaşık 5 bin tonluk bir rakama ulaşıldı. İşletmelerde devam eden hasadın Temmuz ayına kadar sürmesinin beklendiği ifade edildi.

Hasatlı balıklar, özel kamyonlarla başta Isparta olmak üzere Türkiye’nin birçok işletmesine gönderiliyor. Burada işlenen balıkların Avrupa Birliği ülkelerinin başta olmak üzere Rusya ve ABD’ye de ihraç edildiği bildirildi.
Halihazırda 100’ü doğrudan olmak üzere yaklaşık 500 kişiye istihdam sağlayan alabalık tesislerinin, Kahramanmaraş’ı Türkiye’nin en büyük balık üretim merkezleri arasında ikinci genişlemeyi yükseltmesini biriktiriyor. Kandil Baraj Gölü’nün tam kapasitesinin kullanımıyla birlikte yıllık üretim hacminin yaklaşık 16 bin tona çıkacağı belirtildi.
Kandil Barajının, devasa yatırımla hem bölge hem de ülke ekonomisine ciddi katkı sunmasının beklendiği ifade edildi.

Exit mobile version