‘Kırmızı elmas’ın ilk hasadı yapıldı

'Kırmızı elmas'ın ilk hasadı yapıldı

Bursa’nın İnegöl ilçesinde üretilen, ‘kırmızı elmas’ olarak geçerli Kurşunlu çileğinde, yılın ilk hasadı başladı. 5 ülkeye de ihraç edilen çileğin, yaklaşık 500 milyon TL gelirin düşürülmesi bekleniyor.
İnegöl’e bağlı Kurşunlu Mahallesi’nde üretimi yapılan Kurşunlu çileğinin hasadı başladı. Tarlada kilosu 15 TL’den satılıyor ve bin 100 haneli mahallede oturan müşterilerin görüntü kaynağı olan Kurşunlu çileğinin, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Gürcistan, Rusya ve Irak’a ihraç edilmesi planlanıyor. Hasadı sorumluları Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Kurşunlu’muz çileğiyle ünlü bir yer. Yaklaşık 13-14 senedir burada çok güzel çilek üretimi devam ediyor. Yıldan önceki da üretim hacmi ve ekim alanları da genişletiyor. Beklediğimiz bu sene de beklentimiz bu yönde ancak 1 buçuk saniye hiç düşmeden yağmur yağıyor. dek yapıyor.Bu nedenle de telafi etmeyi diye düşünüyorum.İlaç fiyatlarında olduğu gibi çok yükselen,işçi maliyetlerinin de keza şekilde aynı şekilde ancak yine de bu senenin çilek fiyatları geçen senenin bandında geziyor.Sanayilik çilek 12TL, sofralık çilek 15TL ve marketlik çilek 16TL Gürcistan’a, Ukrayna’ya, Avrupa’nın bazı ülkelerine ihracatımız olmuştu. Bu sene de yine beklentimiz o yönde. Geçen sene bu bölgede biz, özellikle ihracatçı arkadaşlarla hesaplamasını da yaptık. Bu bölgede çilekten 500 milyon TL civarında bir kazanç karşılığı. Bu sene de umarım hem rekolte ürünleri hem de gelirleri onu geçtiğiniz diye düşünüyorum” dedi.
Çelik, “Biz İnegöllüyüz, bu coğrafya büyüdük. Şu anda burası için çileği nasıl konuşuyorsak, eskiden de fasulye için aynı şekilde konuşuyorduk. Oluşan.Bölgede Çilek Mobilya gibi fabrikaların da üreten ve tarımda gelir seviyelerinde düşmediği için özellikle yöredeki çiftçilerimiz fabrikalarda elinde bulundurmayı tercih ediyor.Bundan 14 sene önce bir fuarda alınan fidelerle birlikte bu seviyelere dek gelindi.Bundan sonra da devam elde etme kanaatindeyim. , eskiden de belediyeydi zaten. Büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüştü. Burada 10 bin nüfus varsa bunun 7-8 bini zaten çilekle uğraşıyor.

Exit mobile version