Krizin adı Credit Suisse ve Deutsche Bank! Hisseler 2008 Lehman krizinin altında…

Avrupalı iki dev banka şu sıralar krizin eşiğinde olduğu iddiaları piyasaları karıştırmış durumda. Credit Suisse ve Deutsche Bank hisseleri 2008 Lehman krizi seviyesinin de altına gerilemiş durumda.

Krizin adı Credit Suisse ve Deutsche Bank! Hisseler 2008 Lehman krizinin altında...

Küresel piyasaları dalgalandıracak iflas söylentileri, 2008 Lehman krizi sırasında yaşananlar bir kez daha gündemde. Avrupalı iki dev banka iflasın eşiğinde olduğu iddia ediliyor. Hisseleri ise 2008 krizinin de altında değer kayıpları yaşanıyor.

Dünya küresel piyasalarında sancılı günler devam ediyor. Pandemi süreci ile başlayan, Ukrayna Rusya arasında yaşanan savaş ile etkisini sert biçimde hissettiren pahalılık, enflasyon ve krizler küresel boyutlara ulaştı. Geride bıraktığımız hafta başlayan, ABC Avusturalya'da bahsedilen ancak isim verilmeyen “bir banka temerrüde düşebilir” haberi yer almıştı. 

İsviçre Bankası Credit Suisse ve Alman Deutsche Bank'ın zor durumda olduğu haberlerinin sızması sonrasında hisselerinde yaşanan düşüler Ekim ayı ilk haftasında derinleşiyor. Söz konusu düşeşe gelen açıklamalar dahi engel olamıyor. Krizin derinleştiği iki Avrupa ülkesinin dev bankaları küresel ölçüde etkiye sahip bankalardan. 

Filmlere konu olan 2008 krizi akıllardan çıkmazken, Deutsche Bank ve Credit Suisse hisseleri 2008 Krizi seviyelerinin altında değer kaybetmeye devam ettiği gelen son dakika haberleri arasında.  15 Eylül 2008 tarihinde iflasını açıklamasıyla 613 Milyar USD borcu ile ABD tarihinin en büyük iflası gerçekleşmiş ve küresel piyasalar etkisi inanılmaz boyutlarda olmuştu.  Yaşanan bu durum nedeniyle ise “Lehman” krizi yorumları artmaya devam ediyor.

Credit Suisse'in CEO'su Ulrich Koerner tarafından çalışanlara yollanan bir bilgi notunda 'Banka çok kritik bir anda' ifadesi nedeniyle bir anda piyasalar tetiklendi. Yaşanan bu gelişme bugün devam ederken, hisselerde değer kayıpları sürüyor. Kurtarma planı devrede olduğu belirtilen bankanın küçülme planı gündemde. Ancak uzmanlar bankanın normale dönemeyeceği görüşünde. Piyasalarda konuşulanlar arasında iflasların olabileceği ve benzer Lehman krizinin ortaya çıkabileceğini dillendirilmeye başladı.

Financial Times haberine göre, Kıdemli Credit Suisse yöneticileri hafta sonunu büyük müşterilere, karşı taraflara ve yatırımcılara İsviçre bankasının finansal gücüyle ilgili endişelere yanıt olarak likidite ve sermaye pozisyonu hakkında güvence vererek geçirdi.

Körner ve bankanın eski UBS yöneticisi Axel Lehmann başkanlığındaki yönetim kurulu, üçüncü çeyrek sonuçlarıyla birlikte 27 Ekim'de yatırımcı endişelerini gidermek için işi yenilemek için bir plan sunacağı ifadelerine yer verildi.

Hisselerde kayıp %60 seviyelerinde

Yıl boyunca yüzde 56 düşen Credit Suisse hisseleri, Ekimin ilk haftasına yüzde 9 üzerinde bir kayıpla güne başlarken, toplamda yüzde 60'lara varan bir kayıp söz konusu. Bankanın risk primi ise son 14 yılın zirvesine yükselmiş durumda.

Exit mobile version