Lapseki kirazına sayılı günler kaldı

Lapseki kirazına sayılı günler kaldı

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde, çay bardağının boğumundan yaklaşımın ve dünya çapında bulunanların söz ettiren Lapseki kirazının erkenci türü dallarda yüzünü. Üreticilerin yüksek rekolte beklentisi kirazın hasadına ise sayılı günler kaldı.
Lapseki ilçesinde çay bardağının boğumundan uygulamayan Lapseki’nin dev kirazının erkenci türü dallarda yüz gösterildi. Turfanda kirazın özellikleri ise sayılı günler kaldı. Bir hafta içinde hasat edilmesi kirazla birlikte, üreticinin cebine sıcak para girişiyle yüzler gülecek. Üreticiler ise yüksek rekolte bekliyor.

“Çok güzel verim görünüyor”
Meyve ağaçlarından Cihat Gündüz, “Erkenci kiraz dediğimiz örlübilent, halk arasında eşme denen kiraz, erkenci kirazda geçmiş yıllara göre rekolte çok yüksek görünüyor. Hafta birkaç güne hasada kavuşturanlarz.Bu yıl erkenci kiraz örlübilent, halk arasında eşme denilen kiraz inanılmaz fazla.Bunun yanında erikte fazla hafta sonu hasada tutanz.Duyduğumuz kadar Fiyatlar da oldukça iyi.Kirazın tarladaki fiyatı 25 TL ile 50 TL arasında.Tabii ki kaliteye göre bu Fiyatlara da üreticiyi memnun eder.Şu günlerde hasada götürdüğümüz kiraz, eşme kirazı iç piyasa kirazı ardından Lapseki devi dediğimiz kirazı toplayacağız.Sonra ise pıs pıs dediğimiz ziraat 900 kirazı var.Onlarda da oldukça iyi ürün var, bunlar ihracat kirazımız. ve kiraz Rusya’ya ihraç edildiği için Rusya’yla aman arasında bir şey olmasın korkusu var misafirin.İhracatta herhangi bir sıkıntı yaşanmazsa mükemmel bir sezon geçeceğini düşünüyoruz” dedi.
Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan ise, “İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak bitkisel üretim, hayvansal üretim, tarla bitkileri, su ürünleri olarak tüm ürünlerimizin üreticilerin yanındayız ve yanlarında olmaya devam sahibi. İlçemizde ilk kiraz hasadı (eşme kirazı) yakın zamanda yaklaşık bir hafta içinde başlayacak. Başka bir alacağı yükümlü üreticimizin cebine taze para germiş olacak. Çünkü kış tatillerimiz boyunca budama, ilaçlama ve ağaç bakımı adına hep masraf ettiler. Turfanda kirazı bu tutuşu elimde tutmak için önemli. Gözlemlerimiz şu yönde, tarla bitkilerinde güzel bitki örtüsümüz var. Baktığımız zaman coğrafyası hem karada hem denizde evrimsel konum iyi görünmekte. İlçemizin bazında sonuçları güzel verim sağlamayı düşünüyoruz. Lapseki’de yöneticilerimiz çok grubun neyi nasıl yapacaklarını çok iyi biliyorlar. İlçemizde yetiştirdiğimiz ürünler kiraz veya şeftalinin yüzde 60-70’i dış yüzeyinde alıcı bulmaktadır. Dışla piyasa topluluklarını bir araya getiren kesim kartvizitleri o yaptığı işte başarılıdır demektir. Dış piyasa ürününe her türlü bakmak gerek renk, tat, aroma bu kullanım ömrü Lapseki tüm meyve kriterlerinde öne çıkmakta. Bu da üreticimize ekonomik olarak geri dönmektedir. Bu yıl verim oldukça gerek kirazda şeftalide oldukça güzel görünüyor. Tüm kazancımıza bol kazançlı, sağlıklı bir sezon kutlu olsun” diye konuştu.

Exit mobile version