Merakla beklenen karar: Fed’in faiz kararı belli oldu

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı. Fed, yılın son toplantısında faizi 25 baz puan artırdı.

Merakla beklenen karar: Fed'in faiz kararı belli oldu

Dünyada tüm piyasalar doların patronu olan Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED) tarafından yapılan kritik toplantıya ve toplantının sonuçlarına kilitlenmişti. FED tarafından yapılan toplantının ardından faiz kararı açıklandı. Piyasaların merakla beklediği faiz kararı böylece belli olmuş oldu.

FED FAİZ KARARI NE OLDU?

FED tarafından 31 Ocak – 1 Şubat toplantısında alınan faiz kararı açıklandı. Buna göre FED tam da piyasaların beklentilerine karşılık verdi. FED’den yapılan açıklamaya göre 25 baz puanlık faiz artırımı yapıldı. Son toplantıda FED 50 baz faiz artırımı yapmış ve faizleri 4,25 – 4,50 aralığına çekmişti. Bu açıklanan 25 baz puanlık faiz artırımı ile faizler 4.50 – 4,75 seviyesine çıkarılmış oldu. Böylece piyasalar da yanılmadı.

FED HIZ KESTİ

FED faiz kararı ile beraber faiz artırımında frene basılarak hız kesildi. FED uzun bir süredir 50 baz puan faiz artırımı yapıyor hatta dönem dönem 75 baz puan faiz artırımını tartışıyordu. Ancak enflasyonda meydana gelen geri çekilmeler ve ekonomik göstergelerdeki iyileşmeler nedeniyle FED frene basma kararı aldı. Böylece dünya piyasaları rahat bir nefes salma imkanı buldular. FED pandemi sonrası faiz artırımları yaparak pandemi döneminde dünyaya dağıtılan doları yeniden ABD’ye çekme planını yapmıştı ve bunda da başarılı olarak enflasyonda düşüşler sağladı.

Exit mobile version