Portakal ağaçları arasında avokado üretimine başladı, şimdi ihracata başladı

Portakal ağaçları arasında avokado üretimine başladı, şimdi ihracata başladı

Mersin’de babasından öğrendiği avokado meyve üretimi kısa sürede büyüten sosyal bilgiler öğretmeni Menderes Bürçin, portakal ağaçları arasında başladığı işte artık yılda 100 bine yakın fidan üretimi yapıyor. Yurt içinde birçok yere satış yapan Bürçin, en büyük hedefin kendi bulunduğu yerden yurt dışına ihracat olduğunu söyledi.
Mersin’in merkez Akdeniz ilçesine bağlı Dikilitaş Mahallesinde yaşayan sosyal bilgiler öğretmenliği mezunu Menderes Bürçin, çiftçi babasından aldığı destekle kısa sürede ihracat aşamasına geldi. 6 yıl önce portakal ağaçları arasında avokado üretimi yapmaya başlayan Bürçin, daha sonra fidan üretimine de geçti. Kısa sürede üretim büyüten Bürçin, şu anda binlerce fidan üretimi yaparken, en büyük hedefin kendi firması üzerinden yurt dışına ihracat olduğunu dile getirdi.

“Ülkemizde dikim alanı oldukça zenginleşti”
Yaşadığı üretim serüveniyle ilgili konuşan Menderes Bürçin, normalde sosyal bilgiler öğretmenliği mezunu olduğunu söyledi. Okul bitince askerin üstesinden gelenler Bürçin, “Geldikten sonra KPSS hayatı beni yorar diye düşünüp, babam çiftçi olunca yanına işe başladı. Onun yazısından ufaktan da olsa avokado fidan notları. 2017 yılında ilk işe başladığımda portakal ağaçlarının arasında gidiyorum. O dönem zaten çok fazla da görülmedi bu meyve. Tabi giderek sevilen bir meyve oldu. Yuvalar de dikim alanı oldukça zenginleşti. Neredeyse Akdeniz kıyı şeridinin tamamında, Ege’ye, hatta yeni Rize’de bile denemeler yapılmaya başlandı” diye konuştu.

“Avrupa pazarı özellikle has meyvesini tercih ediyor”
Avokadonun bazı cinslerinin çok fazla tutulduğunu kaydeden Bürçin, “Avrupa pazarı özellikle has meyvesini tercih ediyor. Bizim hakkımızda ise ağırlık olarak fuerte çeşitleri tercih ediliyor. Tabi burada hangi cinsler hakkında aslında yerin kendisi belirliyor. Yani Mersin’de farklı, İzmir’de farklı cinsler tercih ediliyor. Çünkü pek çok avokado türü var ve bunlara ait soğuklara karşı biraz daha hassas olabiliyor. Biz cinsleri önerilerken faydalar olarak ona dikkat ediyoruz. Bütün eğer gereksinimlere uygunsa üreticinin hasat istediği tarihi baz alarak fidan seçimi yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“10 yaşındaki bir ağaç 150-200 kilonun altında meyve vermez”
Yurt dışına ihracat hedefinin olduğunu vurgulayan Bürçin, “Şu anda hali hazırda zaten yapılıyor. Bizim kendi fabrikamızı direkt yapmıyor ama bizim ürünlerimizi yollayan firmalar var. Hatta meyvenin yanında şu anda fidan bile yurt dışına gidiyor. Şu an etkileri giden meyve çeşidi fuerte etkileri. Bu meyvenin rekoltesi her geçen yıl artmakta. Bunun yanında fidan üretimi de arttı. Benim sadece yılda ürettiğim aşılı fidan 30 bini buluyor. Toplamda ürettim fidan ise 100 bini buluyor. Bakımlı bir ağaçtan 2 ısıtmadan sonra verim almaya başlanıyor. Her geçen sene daha fazla meyve veriyor. 10 yaşındaki bir ağaç 150-200 kilonun altında meyve vermez. Şu an meyvenin en pahalı olduğu dönem. Çünkü bu dönemlerde bu ürünün üretimi azalıyor. Bu tür meyvelerde bazen dışarıdan ithal ediliyor ve bu nedenle fiyatı yüksek oluyor. İklime uygunsa, alternatif olarak yetiştirilecek en karlı meyve türlerinden bir tanesi avokado. Çünkü şu anda çiftçinin belini büken en büyük gider ilaç. Bu meyvede ilaç gideri yok. Sadece kök mantarı hastalıkları filan olabilir. Basit yanıtların alınmasısa oda olması imkansız. Cüzi miktarda elde edilen gübre destekleriyle uzun süre yaşayabilecek çok karlı bir bitki” ifadesi kullanıldı.

Exit mobile version