Rekolte yüksek olacak, stratejik ürün buğdayda hasat başladı

Rekolte yüksek olacak, stratejik ürün buğdayda hasat başladı

Birçok ürünün hammaddesi olan ve stratejik özelliklerine sahip buğdayın, Adana’da hasadı başladı. Çiftçiler, buğdayın alım fiyatının açıklanmasını beklerken rekoltenin geçen yıllara göre yüksek maliyetinin beklendiği ifade edildi.
Türkiye’nin en önemli hububat üretim merkezlerinden Adana’da buğday hasadında başladı. Çoğu ürünün hammaddesi olan ve Ukrayna-Rusya Savaşı nedeniyle stratejik yapıya sahip buğday için biçerdöverler Çukurova’daki tarlalarda çalışma başladı. Türkiye’nin ilk buğday hasadının yapıldığı ve üretiminin yaklaşık yüzde 4’ünü bölgede Adana’da kıyı gruplarının geride bıraktığı üretim yapan çiftçiler ise çocuklarının sonuçlarını bekliyor. Bu yıl geçen daralmaya göre yaklaşık yüzde 15 azalmayla kent ortalama 1 milyon 400 bin dekar buğday ekildi. Dönüm başına ortalama 350 ile 500 kilogram arasında verim alınan buğdayda teslim ise 700 bin ton rekolte bekleniyor.

“Fiyatlar en az 10 lira olmalı”
Hasat sırasında İhlas Haber Ajansı’na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Türkiye’nin ilk turfanda buğday hasadı Adana’da başladı. Bu tarlada çiftçimiz dönüm başına ortalama 400-500 kilogram arası verim bekliyor. Ancak bazı kıraçlardan verim 150-350 kilograma kadar düşüyor. Hasat ovada başladığında ise orada 500 kilogramın üzerinde dönüm başına verim görmeyi” kullandı.

“Ortalama rekolte yüksek olacak”
Çiftçilerin buğday yerine alternatif ürünlere yöneldiği için ekim yükünü azalttığını vurgulayan Doğan, “Ekim alanı bu sene düştü. Çiftçimiz çünkü buğday dışında başka ürünlere yöneldi. Alternatif ürünler çıktığı için her sene buğday ekimi azalmaktadır. Bu sene buğdayda yüksek rekolte bekliyoruz. Geçen sene 1 milyon 600 bin dönüm alan 700 bin tonun üzerinde rekolte görülmek ama olmadı. Bu sene donmadığı için ortalama rekolte yüksek olacak. Buğday bizim için olmazsa olmaz, en önemli günün başında geliyor. Pandemi ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nda gördüğümüz, paramız dahi olsa buğday alamadık. Az çok demeden her sene buğday ekilmeli ve devlet tarafından desteklenmeli” şeklinde konuştu.

Exit mobile version