SGK Başuzmanı Karakaş: “En düşük memurun emeklisinin maaşının 15 bin 328 lira olması gerekiyor”

SGK Başuzmanı Karakaş: “En düşük memurun emeklisinin maaşının 15 bin 328 lira olması gerekiyor”

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başuzmanı İsa Karakaş, “En düşük memur maaşına yapılacak yüzde 94’lük zam olması gereken da göz önünde bulunduğumuz zaman en düşük memur emeklisinin maaşının 15 bin 328 lira olması gerekiyor” dedi.
Memur emeklileri de dahil olmak üzere SSK, Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına ocak ve temmuz döneminde olmak üzere yılda iki kez zam yapılıyor. Enflasyon farkı ise bir önceki dönem verilen toplu sözleşme zammı üzerine 6 aylık enflasyonu barındırarak eklenerek bulunuyor. Ocak, şubat, mart, nisan, mayıs ayı enflasyonu 5 aylık olacağını göre yüzde 15,26, hastaların gözleri yapılacak emekli maaşı zamlarına çevrildi. Çalışan aralıklarını karşılaştıran kıdeme göre değişikliği gösteren memurları hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan da, “Memurların en düşük maaşını temümüzde 22 bin liraya yükseltmeyi kaldırdık. Emekçilerimizi etkilemeye karşı koruyucu önlemlerimizi alacağız, gereken adımları atacağız” ifadelerini kullanmıştı. Buna göre temmuz sonunda hesaplanacak olan 6 aylık enflasyon oranı sonrasında en düşük memur maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin liraya yükselecek. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, İhlas Haber Ajansı’na (İHA) yapılacak zamları değerlendirdi.

“Memurlara ne kadar zam gelirse, bu otomatik olarak memurların emeklilerinin maaşına yansıyor”
Emeklilerin maaşının ocak ve temmuz gruplarının yeniden güncellendiğini hatırlatan Karakaş, enflasyon oranı ve refah payı eklenerek memur maaşlarında gruplarına ulaşıldığını dile getirdi. Bütün emeklilerin maaş ödeme sistemi ve güncelleme sisteminin farklı olduğunu söyleyen Karakaş, “SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden farklı olarak memur emeklilerinin maaşlarının güncellenmesi tamamen emeklilerin maaşına bağlı. Yanilara ne kadar zam gelirse, memurların hangi haklarına sahip olurlarsa bu otomatik olarak memurların emeklilerinin maaşına yansır. Dolayısıyla burada emekli memurlarının maaşını farklı bir şekilde açıklamak, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşını farklı bir şekilde açıklamak. Genel olarak bu gelir ve refah payı ile öğrenmesi gerekirken bu dönem sadece enflasyon ve refah payı ile güncellenmesi büyük güçlerin yol açabilmesi ve toplumsal adalete aykırılık teşkil edebilir. Dolayısıyla temmuz hakkında hesaplamada son derece farklı olarak birden fazla mihenk taşı söz konusu. Bütün bunlar göz önünde bulundurularak maaşların yeniden dengeye oturması gerekiyor” diye konuştu.

“İlk 6 hamileliğin yüzde 16’ını bile bulamayacağı, bu yüzde 16’lık fark SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına yansıyacaktır”
İlk 4 aylık enflasyon ve refah payına göre SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarını da değerlendiren Karakaş, “İlk 4 aylık enflasyon yüzde 15,21 orandı. Dolayısı ile mayısın patlaması beklentilerin çok altında kaldı. Doğalgaz desteği ile birlikte de yüzde 0,044, Merkez Bankası anketlerindeki beklentilere de baktığımız zaman yüzde 21 civarında bir 6 aylık enflasyon oranı bekleniyordu. Ancak mayıs getirilerinin düşük olması, haziran beklentisinin elde edilmesinin da doğal gazın düşük geleceğini beklemekte. Bu durumda bu mevcut göstergelere göre ilk 6 aylık pozisyonun yüzde 16’sını bile bulamayacağını rahatlıkla görebilir. Bu yüzde 16’lık fark SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına aynen yansıyacaktır” ifadesini kullandı.
Karakaş, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde en düşük maaşın 5 bin 500 lirayken nisan ortasında yüzde 45 zam yapılan 7 bin 500 liraya çıkarıldığını ama 7 bin 500 liranın üzerinde emekli maaşı alanlarında herhangi bir zam yapılmadığını hatırlattı. Bu konuda da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 bin 500 liradan fazla maaş alan emeklilere de refah payı verileceğini söyleyen Karakaş, şulere yer verdi:
“Sosyal sigorta teknolojisinde özellikle dengelere dikkat edilmesi gerekir. Sosyal sigorta tekniğiyle vücut 5 bin liranın altında olan yani 4 bin 500 lira emekli maaşı alması gereken kişi 7 bin 500 lira, ayrıca yer alan 5 bin, 6 bin, 6 bin 500, 7 bin, 7 bin 459 lira alan da 7 bin 500 lira almış oluyor. Böylece 7 bin 500 liranın içindeki o gruplarda kendi içinde adaletsiz bir güncelleme söz konusu oluyor. Birinci husus içerilir, ikinci husus ise 7 bin 500 liranın üzerinde maaşlarının gösterdiği maaşların nisan yanında güncellenmemesi ile bir adaletsizlik söz konusu. Bu bağlamı koruyabilirsiniz; sadece giriş farkı ve sadece cüzi bir refah oranı ile maaşların odaları sosyal sigorta sistemini ve SGK’nın aktüeryal dengesinin olumsuz etkileri olacaktır. Sistemin sürdürebilirliği, sisteme giriş ve gerçek ücretler açısından verilerin saklanmasıdır. Bütün bu dengelerin göz önünde bulundurulması halinde mevcut ortamın ve refah payının çok üzerinde bir artışın elzem olabileceğini.”

“En yüksek öğretmen maaşı 26 bin 898 liraya yükselecek”
Karakaş, 700 binden fazla kamu işçisine yapılan çok güzel bir zam oranı ile birlikte diğer çalışanlar arasında dengelerin bozulmaması ve çalışma barışı ve huzurunun bozulmasına neden eskiler için memur maaşlarının da lüksünden çıkarılması dile getirilmesi, “Cumhurbaşkanımızın vaatleri arasında en düşük memur maaşına yapılacak zamla birlikte en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseleceğini bildirmişti. Buradan hareketle ürettiğimiz hesaplamada birinci derecede bulunan bir memurun 11 bin 340 lira olduğu görülüyor. Dolayısıyla 22 bin liraya sahip olmak için en az yüzde 94 oranında bir zam yapılması gerekiyor. Bu durumda en düşük memur maaşı 22 bin liraya yükselmiş oluyor. Kamudaki dengeleri ve yapılacak olan zammı da göz önünde bulunduğumuz zaman bir şefin maaşı 14 bin 640 lirayken bu 26 bin 811 liraya, müdür maaşı 19 bin 500 lirayken yapılacak güncelleme ile birlikte 33 bin 858 liraya, bir öğretmen maaşı 14 bin 700 iken 26 bin 898′ e yükselecektir. Son olarak pratisyen bir öğretmen 21 bin 600 lira alırken, onların maaşı da 36 bin 903 liraya yükselecek” değerlendirmesinde bulundu.

“En düşük memur emeklisi maaşı 7 bin 901 liradan 15 bin 328 liraya çıkacak”
Memurlara yapılacak bu zammın aynı zamanda memur emeklilerine de yansıyacağını söyleyen Karakaş, “Bu durumda şu anda en düşük memur emeklisi maaşı 7 bin 901 lira. En düşük memur maaşına yapılacak yüzde 94’lük zam istemek da göz önünde bulunduğumuz zaman en düşük memur emeklisinin maaşının 15 bin 328 lira olması gerekiyor ki aradaki dengeler yerine yuva olsun. Diğer göstergemiz de kamu işçisine yapılan zamlardı. En düşük kamu işçisi maaşı yüzde 45’li zamla brüt olarak 21 bin 750 liraya çıktı. Temmuz ayında bu zamma ilave yüzde 15’lik refah payı zammı da yapılacak. Dolayısıyla en düşük kamunun maaşı 25 bin 12 liraya çıkacak. Böylece 7 bin 500 liralık en düşük emekli maaşı, diğer yandan kamu maaşlarına yapılan zamlar, diğer yandan da en düşük memur maaşlarının 22 bin liraya çıkarılması ile yapılan zamların sadece elde edilemeyeceğine bağlı olamayacağını ifadelerine yer verdi.

Exit mobile version