Sigaraya zam bekleyen esnaf satışlara sınır getirdi

Sigaraya zam geleceği iddialarının ardından başta benzin istasyonları olmak üzere iki paketten fazla sigara satışı yapılmazken tekel bayileri ise müşterilerine tek paket satmaya başladı.

Sigaraya zam bekleyen esnaf satışlara sınır getirdi

Seçim döneminin sona ermesinin ardından uzun süredir beklenen sigara zammı piyasalarda konuşulmaya başlandı.  Tekel Bayileri Yardımlaşma Platformu Başkanı Erol Dündar geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada sigara şirketlerinin bakkal ve tekel bayilerine sigara satışının durduğunu iddiaü etmişti. Dündar, “Maliyetlerden dolayı 3 lira zam gelecek. Ancak bu zam öncesi bize satışı durdurdular. Biz tüketicilerle karşı karşıya geliyoruz. Stokçu konumuna düşüyoruz. Firmalardan bu uygulamaya derhal son vermelerini talep ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

JTI GENEL MÜDÜRÜ YALANLAMIŞTI

Bu açıklama sonrası vatandaşlar sigara bayilerine zam gelmeden sigara almak için akın ederken şirketlerden hemen bir açıklama gelmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan JTI Türkiye Genel Müdürü Conrad Politt, sigara ürünlerine zam geleceği beklentisiyle firmaların sigara satışlarını durdurduğu ya da azalttığı yönündeki iddialara ilişkin, “Bizim açımızdan fiyat artışı beklentisi ya da başka bir saikten kaynaklanan olağan dışı bir durum söz konusu değildir.” ifadesini kullanmıştı.

SİGARA SATIŞI SINIRLANDIRILDI

Seçimlerin ardından sigaraya zam söylentileri nedeniyle İstanbul’da sigara satışlarına sınırlama getirildi. Petrol Ofisi, Total gibi akaryakıt istasyonlarında sigaralar 2 adetten fazla satılmamaya başlandı. Bakkallar ve tekel bayileri de müşterilerine sadece 1 paket sigara satışı yapmaya başladı.

NE KADAR ZAM GELECEK?

Enflasyon rakamları sonrası alkollü içecekler ve sigarada Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarında artış yapılmıştı. Alkollü içki ve sigarada ÖTV artış oranı Yurt İçi ÜFE’ye göre belirleniyor. Son 6 aylık Yurt İçi ÜFE yüzde 22,29 oranında gerçekleşti. Bu rakama göre alkollü içki ve sigarada ÖTV zammı yüzde 22,30 olarak belirlenmişti. Yeni ÖTV zammının Temmuz ayında yapılacağı biliniyor. Ancak piyasalarda dile getirilen paket başına 8 lira zam gelecek söylentileri ise tiryakilerileri endişelendirdi. Tekel bayileri ve bakkallara giden tiryakiler sigara satışına sınırlama getirildiğini görünce de bu endişeleri arttı.

30 MAYIS 2023 GÜNCEL SİGARA FİYATLARI NE KADAR?

Uzun Parliament fiyatı: 37 TL

Kısa Parliament fiyatı: 37 TL

Marlboro White fiyatı: 35 TL

Marlboro Touch Blue fiyatı: 35 TL

Marlboro Edge Sky fiyatı: 35 TL

Marlboro Edge fiyatı: 34 TL

Parliment Aqua Blue Slims fiyatı: 38 TL

Davidoff C Line Blue fiyatı: 33 TL

Winston fiyatı: 34 TL

Winston Selender fiyatı: 33 TL

Kent fiyatı: 33 TL

Camel Yellow Tütün 100 gr 55 TL

 

Exit mobile version