Siirt’te 11 milyon 221 bin değerinde 5 bin 900 arılı kovan yapıldı

Siirt'te 11 milyon 221 bin değerinde 5 bin 900 arılı kovan yapıldı

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Siirt Valiliği, Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yürütülen Siirt Kırsalda Üretim ve İstihdam için Arıcılığın Geliştirme Projesi kapsamında 295 arıcıya 11 milyon 221 bin lira idare ediyor 5 bin 900 arılı kovan çalıştırmaya devam ediyor.
Siirt’in 2 bin 500 tona çıkardığı bal üretimi ve 178 bin civarındaki arı kovanı ile Türkiye’de en büyük bal üreticisi iller arasında ifade eden Siirt İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, “Siirt kırsalında üretim ve istihdam için arıcılığın projesinin oluşturduğu kovan yürütme gerçekleştirdik. Kovanlarımız arılı kovan şeklinde oldu. Bu proje çerçevesi 295 arıcı aileleri 11 milyon 221 bin değerinde 5 bin 900 arılı kovan dağıtımını gerçekleştirdik. Siirt marka değeri olan önemli bir tarım ve hayvancılık kentidir. Bu yolculuklar arasında Pervari balımız ve Siirt genel bal çeşitlerimiz özel bir önem ve ekonomik değer taşır. Siirt’te bin 500’e yakın ailemizin işleyişini arıcılıkla sağlıyor” dedi.

“700 gencimizin durumunu arıcılıkla sağlıyor”
Siirt’te 35 yaş üstü 700 gencin arıcılık yaparak durmalarını sağladıklarını söyleyen Demirhan, “Bu veriler yaklaşık olarak 650 milyon lira değerinde bal ve bal ürünlerini ilimize katma değer sağlıyor. Arılara ve arıcılık yapanlara yönelik desteklerimiz ve projelerimiz aralıksız devam edecek. Gelecek dönemde 2 bin 200 adet arılı kovan, en yakın projemizde de 3 bin adet boş kovan gerçekleştireceğiz. Siirt’i önümüze bir hedef koyduk. Şu anda 178 bin adet kovamınız ve yaklaşık 2 bin 500 ton bal üretimimiz bulunmaktadır. Biz çok yakın bir zaman içinde kovan sayımızı 250 bine, balımızı üretimi de 3 bin 500 tona çıkartmayı hedefliyoruz. İlimizin coğrafyasının neredeyse tamamı arıcılık yapabilecekleri düzeydedir. Geniş bir coğrafyaya ve zengin bir floraya sahibiz. Özellikle son dönemlerimizde ve bölgemizde huzurun gelişiyle hem ilimiz hem de bölgenin tamamında arıcılık operasyonları düzenli bir şekilde yapılabilmektedir” diye konuştu.
Siirt’in Şirvan ilçesi Cevizlikumbat köyünde oturanlar ve 40 yıllık teşvikler sayesinde arıcılık yaparak ziyaretçilerini incelemelerini söyleyen Hasan Sola, “Devlet destekli 20 kovan arı aldım. Yarısının parasını biz verdik, yarı hibe şeklinde. Bu arılara bakıp yetiştireceğiz. İnşaallah üretimimiz daha da çoğalır. Devletimiz sağ olsun, bize katkı yaptığı için teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.
Projeye yeni kayıt yaptırıp 20 arı kovanı alan Maşallah Burak ise, arıcılık eğitimlerine katılarak üretim yapacağını söyledi. Burak, “Doğu ve Güneydoğu için bu bacasız bir fabrikadır. toplum faydasını görmek için mükemmel bir proje. Buradan Tarım Bakanlığına, Siirt valimize, Siirt Şirvan Tarım müdürümüze çok teşekkür ediyoruz. Halkımız üretecek, üretmeye devam edecek. İnşaallah güzel günlere gideceğiz. Güzel günlerini kutlar. 20 kovan arı aldım. Köyde kırsal alanda yerimiz var, orada üretimden gidiyoruz” dedi.

Exit mobile version