“Sürdürülebilirliği icra etmek için geliştirme modeline dönüştürmeliyiz”

“Sürdürülebilirliği icra etmek için geliştirme modeline dönüştürmeliyiz”

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Gamze Yalçın, “Hep birlikte etki alanlarımız içinde sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımları gerçekleştirmek için bir kalkınma modeline, tüm çerçeve için mutlak bir iş modeline, insanlara ise yaşam biçimine dönüştürmemiz gerekiyor” dedi.

‘Daha İyi Bir Dünya İçin’ Sürdürülebilirlik Liderleri Zirvesi, İstanbul’da İş Kuleleri Salonu’nda düzenlendi. Sürdürülebilirlik alanından koruma geçitlerinin geçişlerinin deneyimlerini yürütmenin açılış konuşmasını, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Gamze Yalçın geçti.

Yalçın, konuşmasında, sadece üretim değil sosyal ve yönetsel konuları da kapsayan çok boyutlu bir alan olan sürdürülebilirliğin kadınların ekonomiye etkin gelişiminden dijital dönüşüme, su ve gıda güvenliğinden tarımda sürdürülebilirliğe, yeşil dönüşümden eğitimde fırsata yönelikne, göçlerden iklim adaletine kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahip olduğunu söyledi. .

Sürdürülebilirliğin pek çok şirket için yeni bir iş modeli olmaya devam edecek ifade eden Yalçın, “Ancak bu noktadan sonra hep etki alanlarımız bu düşünce yaklaşımları konut için bir kalkınma modeli içinde, tüm sınırlar için mutlak bir iş modeline, evrenler içinse yaşam biçimini birlikte dönüştürmemiz gerekiyor” dedi.

“Bankalar sürdürülebilir dönüşümde sektörleri dönüştürme gücüne sahip”
Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesinde finans sektörünün önemli bir rolüne sahip olan temel itici güç boyutunu çizen Yalçın, şöyle konuştu: “Reel sektörü ana finansman kaynağı olan görevli da kredilendirme yollarını kullandıkları hedeflenen tüm sektörleri koruma elinde bulunduruyor. Biz de bu bilinç ve sorumluluk duygusuyla hareket ediyoruz. Toplumda ve çalışma yaşamına bakış açımız, doğaya yansımamızı ortaya koyan nice proje, genç nesilleri bilim odaklarımızda yetiştirmek üzere gerçekleştirdiğimiz, elde edeceğimiz enerjinin kredi portföyümüzdeki yüksek payını sürdürebilmenin öneminin depolamayla yürüttüğü somut davranışlar örnek mahiyetinde. İşin gerekliliklerini koruma stratejimizi, organizasyonumuzu, iş yapma biçimimizi küresel dinamikleri ve geçmiş ilkelerini de dikkate alarak güncelliyor, hem bankamızın hem de ortamımızın dönüşümünü sağlıyor. Ana stratejik hedeflerimizden olan sürdürülebilirlik merkezlerinde kaynak temininden kaynaklanan, uygun ürün ve hizmet sonuçlarına, kaynakların büyümesine ve sosyal fayda sağlamaya yönelik fayda sağlayan kredilere yönlendirilmesinden elde edilen ölçülerek sonuçlara ve sonuçların nihailerine raporlanmasına varan uçtan uca yönetilen bir iş modeli benimsedik.“

“İş birliklerinden besleniyoruz, her türlü iş birliğine açığız”
Sürdürülebilirlik alanında iş bölümlerinden de yüklediklerini yaşayan Yalçın, “Sürdürülebilirlik kendi içinde son derece dinamik bir süreç. Üye olduğumuz Net Sıfır Bankacılık Birliği başta olmak üzere Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi, Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Platformu, Uluslararası Finans Enstitüsü’nün Gönüllü Karbon Piyasaları Görev Gücü, Entegre Raporlama Türkiye Ağı, Global Compact Türkiye Sürdürülebilir Finans Çalışma Grubu üyelikleri gibi pek çok inisiyatifte yer almalıyız. Karşılıklı etkileşim yoluyla sinerji oluşturabileceğimiz her türlü iş birliğine açık olmaya devam etmeye devam” dedi.

“Dünya bizim gelecek bizim”
Sürdürülebilir kalkınma yolunda hiçbir şekilde sorumluluğu üstlenmekten kaçınmadıklarını ve taahhütlerini somut bir şekilde yasalarla paylaşılanların gökyüzünü çizen Yalçın, yürüttükleri faaliyetlerle oluşturdukları etkinin İş Bankası’nın finansal sonuçları üzerinde de görünürlük sağlamayı, şekliyu bu doğrultuda evrimi hedeflediklerini vurguladılar.

2026 yılına kadar 300 milyar TL’yi sürdürürken finansman sağlayarak ekonominin yayılmasına katkıda bulunmayı taahhütlerini anımsatan Yalçın, ayrıca, “Kadının güçlenmesi Bildirgesi” ile kadın işletmecilere 5 yıl içinde 100 milyar TL’yi elde etmeyi sağlama hedefiyle kadınların geçiminde daha aktif olmalarına yönelik desteklerini ortaya koymalarını savunmuştur. .

Yalçın, “Bütün dinamizmiyle ikinci yüzyılına yayılmasını sınırlama İş Bankası’nda sürdürülebilirliği ‘dünya bizim gelecek bizim’ yaklaşımıyla ele yer alıyor, geleceğe yönelik aksiyonları değer zincirimizin tüm halkalarını bir şekilde yaşamaya geçiriyoruz” dedi.

“Günümüz Dinamiklerinde ve Sürdürülebilirlik” paneli
Gamze Yalçın, açılışın ardından “Günümüz Dinamiklerinde ve Gelecekte Sürdürülebilirlik” resmi panelin moderatörlüğünü yürüttü. Panelde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Düzenleme Dairesi Başkanı Başak Yetişen Teker, Türkiye’de sürdürülebilir finans uygulamalarına ilişkin bilgi verdi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Ülke Başkanı Vekili Şule Kılıç, uluslararası finans soruları bu alanda Türkiye’ye sağlayabileceği fonlara ilişkin kayıtları paylaşırken, Şubat ayında yaşanan depremlerin ardından bölgede 1,5 milyar euro yardım yattığını söyledi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Finans Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Güler Aras ile İstanbul Ticaret Üniversitesi Finans ve Bankacılık Bölümü Öğretim Üyesi Prof.

Exit mobile version