Tıbbi ve aromatik bitkiler orman köylülerinin bulunduğu kaynağı oluyor

Tıbbi ve aromatik bitkiler orman köylülerinin bulunduğu kaynağı oluyor

SAMSUN (İHA) – Samsun’da ormanlardan toplanan defne orman köylülerine yıllık 16,5 milyon TL gelir sağlıyor.
Amasya Orman Bölge Müdürlüğü, ormanları koruma görevinin yanı sıra orman köylülerinin gelirini yürüyüş ve kırsaldan kente göçü engellemek için de faaliyetlerini sürdürüyor. Bu geniş orman köylülerine ek gelir kazandıracak birçok proje ile köylülere destek sağlanıyor.

Samsun ormanlarında arıtma ve aromatik bitkiler yetişiyor, köylüye 16,5 milyon TL gelir sağlıyor
Bölge müdürlüğünün yetki haklarıki Samsun ormanlarında yapılan operasyon sonucu defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan olmaması, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elmanın bulunduğu yer doğal yayılış sergilediği tespit edilmiştir. Samsun’da 25 bin dekar defne ormanı mevcut olup yıllık yaklaşık 1500 ton üretim yapılmakta ve köylüye 16,5 milyon TL gelir sağlamaktadır.

225 kilo trüf mantarı toplandı
Kilosu oldukça pahalı olan ve özellikle yurt dışından talep gören trüf mantarı da Samsun ormanlarından toplanıyor. Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarında envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanıyor. Mantar, hassas burunlu köpekler tarafından bulunup, toprak altından çıkartılıyor.

Çam köse böcekleri kuşlara yem olacak
Orman zararlılarıyla mücadele kapsamında 2023 yılında 1250 kuş yuvası ormanlara yerleştirilecek. Ormanlara arız olan ve ağaçların ibrelerini yiyerek büyümeyi geciktiren çam kese böceği (Thaumetopoea pityocampa ) zararlısına karşı mekanik ve biyolojik mücadele kapsamında yapılan operasyon aralıksız devam ediyor. Bu bölge müdürlüğü tarafından tüketilenlerin yoğun olduğu ve ağaçlara zarar verdikten sonra tuzaklar kuruldu. Kurulan tuzaklara zararlılar, kuşlar tarafından besin maddesine dönüşüyor.
Ayrıca odun dışı ürettim kapsamında Samsun’da 40 bin dekar kestane ormanı bulunuyor. Yaklaşık 400 ton üretim yapılıp, köylüye yıllık 2,4 milyon TL gelir sağlıyor.

Exit mobile version