TOGG CEO’su Karakaş: “İtalya’da üretiliyor demek Togg’a emek veren 10 bin bireye saygısızlıktır”

TOGG CEO'su Karakaş: "İtalya'da üretiliyor demek Togg'a emek veren 10 bin bireye saygısızlıktır"

Türkiye’nin Arabası Teşebbüs Kümesi Togg’un CEO’su Gürcan Karakaş dev fabrikanın kapılarını gazetecilere açtı. CEO Gürcan Karakaş, “İtalya’da üretiliyor demek, TOGG’a emek veren 10 bin şahsa saygısızlıktır” dedi.
Togg’un Gemlik yerleşkesinde gazetecileri ağırlayarak fabrikanın üretim sınırlarını gezdiren Karakaş, akabinde büyük parkurda gazetecilere test yapımını yaptırdı. 3 saat süren ve Bursa’nın çeşitli bölgelerinden geçen Togg’lara müşterilerin ilgisi de oldukça fazla oldu. Her renkten onlarca Togg’u peş peşe yollarda görenler telefon ceplerine sarılıp manzarayı almaya çalıştı.
Togg Teknoloji Kampüsü’nün kapasitesi yılda 175 bin. 2030 sonu prestijiyle 1 milyon üretim maksadı bulunuyor. 2023 yılında 28 bin adet üretim olacak ve 2026 yılında yeni cihazların akıllıların aileye katılmasıyla birlikte kapasite yıllık 100 bin adede ulaşacak.
Togg, 2024 yılı sonu-2025 yılı başında Avrupa pazarına giriş yapacak. Birinci olarak İskandinav ülkeleri pazarına girecek Togg, akabinde Almanya ve Fransa pazarına giriş yapacak.
Sedan model akıllı aygıt 2024 yılının sonları, CX Coupé ise 2025’in birinci yarısında yollara çıkmaya hazır olacak.
“İtalya’da üretiliyor hakemleri fantezi olarak değerlendirdik”
Gazetecilere fabrikanın montaj ve boya çizgilerini gezdiren Karakaş, Togg ile ilgili tartışılan maliyetlera da yaygınlaşmayı dile getirdi. Togg’un ‘İtalya’da üretiliyor’ telaffuzlarını evvel fantezi olarak değerlendiklerini ve ne manaya geldiklerini anlamadıklarını lisana getiren Karakaş, “başlangıçta bu fantezinin esprisidir. Yayılmaya ve indirilmeye başlayınca ne yapılmak istendiğini anlamadık. Kendim açısımdan ödünçde bu projeye emek veren aylardır, yılan gece gündüz eforu gösteren iş ortaklarımızla bir arada 8-10 bin bireye karşı bir saygısızlık olarak mahkum. Yok saymak dalga geçerliği boyutuna getirmek zahmet görmüş, etik değil” dedi.
“Böylece pahalı bir grup siyasi konuşmalardan uzak, desteklenmeye devam etmeyi düşünüyoruz”
Muhalefetin vakit geçirme süresinin getirdiği yatırımla ilgili seçim sonrası bir kaygı duyup duymadıkları bir düşman da Karakaş, “Türkiye’ye katan her proje ne kadar değerliyse bizim projemizde o kadar pahalı. Bakanlarımızın araçlarımızı ciddi şekilde kullanmaktan mutlu oluyoruz. Togg özel kesimin kurduğu bir yatırım tabi ki devlet dayanağı var, yok değil. Bu cins projelerde değil, mevcut projelerde de devlet teşviki var. Şu an Türkiye’de araba dünyası teşviksiz oluşturulmuş bir proje yok. Bu çok doğal ve olağandır o denli de olması gerekir. Bilhassa yeni üretim teknolojilerinde yer almak istiyorsunuz. Bize geçtiğimiz kaldığımız eleştirisi yapılıyor. Biz geçen filan kalmadık. O denli bir vakitte giriyoruz ki otomotiv dalının dönüşümünün hızlandırılması için Togg’un bedelli olduğunu düşünüyoruz. Bu türlü pahalı bir grup siyasi gurbetçilerden uzak, desteklenmeye devam etmeyi önermeyi düşünüyoruz” diye karşılık verdi.
Toplamda 2 bin 200 çalışan ile tek vardiyada günlük 30 araç ürettik sonlarını sunan Karakaş, Temmuz sonu üretim adetinin günlük 80’in üzerine çıkacağını yıl sonunda da toplam 28 bin adet üretim sonunda ulaşacaklarını lisana getirdi. Togg ön siparişiyle araç almaya hak kazananların araçlarının teslimatının devamına işaret eden Karakaş, NFT ile özel koleksiyon araçlarından alım yapan 2023 şahsa 29 Ekim’e kadar, öteki tüm hak sahiplerine de yıl sonuna kadar araçlarını teslim edeceklerini söyledi.
Yüzde 100 yerli proje
Togg’un fikri ve sınai idarecilerinin ortaya çıkardığın yüzde 100 Türkiye’ye ilişkin olan ve bu bakış açısıyla da doğal olarak yüzde yerli bir proje işaret eden Gürcan Karakaş, “Günümüzde yerliliği kapsayan modüller değil, görevlilerin hakları belirliyor. Togg, birinci akıllı cihaz C-SUV için cihazların yüzde 75’ini Türkiye’den sağladı. Bu oran bedel olarak deftere yüzde 51’e karşılık geliyor. Togg’un maksadı gelecek üç yıl içinde yüzde 68’lik bir yerliliğe ulaşmak” diye konuştu.
Siro Silk Road ile yerlilik oranı yüzde 70’e çıkacak
Üretim yok montajı yapılıyor tenkitlerine de yanıt veren Karakaş, “konvansiyonel dağıtımda yüzde 70’ini motor ve şanzıman oluşturuyor. Şayet bunları üretemiyorsanız bir katma değer oluşturamazsınız. Elektrikli araçlarda ise yüzde 85’ini batarya, yazılım ve güç elektroniği oluşturur. Biz Farasis Energy iştirakinde kurduğumuz Siro Silk Road Pak Güç Depolama Teknolojileri ile batarya üretimi de Türkiye’de yaparak yerlilik yüzde 70’lere çıkaracağız. Siro ile Türkiye’nin yanındaki bölge 120 ülkeye de ihracat yaparak, otomotivin yanı sıra mikromobilite, endüstriyel uygulamalar, deniz taşıtları, alıcı güç için sabit güç depolama uygulamalarıyla geniş bir alanda var olacak” dedi.
Haziranda 81 vilayetinde şarj edilebilecek
Togg’un yüzde yüz sahibi olduğu Trugo markasıyla Türkiye’de ölüleri ve problemsiz bir şarj deneyimi yaşatmak maksadıyla de çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Karakaş, “Togg’un şu an prestijiyle 34 vilayette takımı 109 şarj cihazı var. Haziran ayı prestijiyle 81 vilayette olmayı hedefliyoruz. Şarj etme kapasiteleri 180 kW ve 300 kW olan aygıtlarla hizmet sunuyoruz. Şarj aygıtlarını trafik yoğunluğu yüksek güzergahlarda 25 kilometrekarede, az gecikmede 50 kilometrekarede bir kuruyoruz. Yüksek hızlı şarjlı aygıtlarıyla bir bataryanın doluluk oranı 28 dakikadan daha kısa sürede yüzde 80 doluluk oranına ulaşabiliyor. Şarj ağı konusunda aynı vakitte Shell ile de iş birliği yapıyoruz. Trugo’nun gayeleriyle uyumlu olarak öncelikle 400 Shell istasyonu belirlendi. Belirlenen bu konumların 320’sinde Trugo, 80’inde ise Shell & Turcas aygıtlarının bilgisayarlarından sorumlu. Kelam evi 400 lokasyonda kurulacak yüksek ömürlü şarj cihazı yaklaşık 600 adet sayısı. Bu aygıtların da kurulumları sürüyor” diye konuştu.

Exit mobile version