TOKİ inşaatlarında yerli malı ürün kullanım yüzdesi 100’e ulaştı

TOKİ inşaatlarında yerli malı ürün kullanım yüzdesi 100'e ulaştı

İnşaatlarda yerli ev ürün kullanımı TOKİ inşaatlarında yüzde 100’e, yap-satlar da ise yüzde 97’ye ulaştı. Sektörün tükettiği, yerli malı yetiştirdiği hem daha ucuz ve kaliteli olduğunu hem de ekonomiye can suyu kattığını söyledi.
Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektöründeki ithal ürünler inşaat maliyetini ve konut fiyatlarını doğrudan artırıyor. Dünyada inşaat malzemeleri konusunda çok önemli bir yerde olan Türkiye, yurt içinde alt ve üst yapıdaki korumalardaki artan oranda yerli ürün kullanımıyla korunmaya devam ediyor.

TOKİ’de yerli mülk kullanımı yüzde 100 oldu
Şu anda depremzede ve sosyal konutlarla birlikte TOKİ yaklaşık 700 bin konut yapıyor. Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, TOKİ’deki yerli ev kullanımının yüzde 100, yap-sat konutlarda ise bu oranın yüzde 97 olduğunu söyledi.
İhlas Haber Ajansı’na konuşan Karslıoğlu, “2020 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın genelgesiyle inşaatlarda kullanılan yerli mülk oranı günümüzde yüzde 100’e denk geldi. TOKİ ve müteahhitlerimiz yerli malı kullanmaya dikkat ediyorlar. Ayrıca deprem mahalleri konutlarını tamir eden vatandaşlarımızın da yerli malı ürünün kullanılmasına dikkat edilmesini istiyoruz” kullanımları yapılmıştır.

“Sektör teşvik edilmeli”
Pandemi döneminde ithal malzemeleri Türkiye’ye gelmemesi nedeniyle sektör zor günler geçirmeye dikkat çeken Karslıoğlu, “Milli ekonomiye katkı sağlayan bir ürün elde ediyoruz. İhracat ihraç ediyoruz.Onun için bunu teşvik istiyoruz.İnşaat sektörü 250 çevrenin arkasından götüren devasa bir iş koludur.Bu 250 tüketicide bin 500 kalem malzeme vardır.Bu bin 500 kalem tüketici sahibi üretimi oluyor.Bugün 650 bin konut yapacak olan TOKİ şantiyelerimizde yüzde 100 yerli mal kullanılmaktadır.Yap-sat inşaatlarda ise bu oran 97’e ulaşmıştır.Yerli mal ürünler ithal edilen sonunda hem daha ucuz hem de hizmet ağı, istihdam oluşturması ve milli ekonomiye katkısından dolayı yöneticiki ekonomiye can suyu olmaktadır” diye konuştu.

Exit mobile version