TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik: “Küçükbaş kurbanlık canlı baskül kilogram fiyatı bandında 120-150 lira”

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik: “Küçükbaş kurbanlık canlı baskül kilogram fiyatı bandında 120-150 lira”

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, “Şu an genel olarak kurbanlık vasfına haizbaş kurbanlıkların canlı baskül kilogram fiyatı 120-150 lira bandındadır. Küçükbaşta canlı hayvan fiyatlarına adet bazında beklentileri ise 5 bin 500 lira ile 8 bin 500 lira arasında olacağını düşünüyoruz” dedi.
TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik, Kurban Bayramı’nda küçükbaş kurbanlık arzında bir sıkıntı yaşanmayacağını belirtti. Kurban Bayramı için doğurganlık giderecek kadar küçükbaş hayvan varlığının mevcut olduğu bilgisini veren Çelik, geçen yıl birçok olumsuzluğa rağmen 2,5 milyon civarında küçükbaş hayvanın kesildiğini hatırlatarak, bu bayram da daha çok çokbaş küçük hayvana yöneleceklerini öngöreceğini söyledi. Çelik, küçükbaş hayvanın büyükbaş hayvana göre daha uygun özelliklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
“Kurbanlık fiyatlarında coğrafi bölgelerimize göre hatta aynı bölgede bulunan illere göre hareket edebiliyor. Şu an genel kurbanlık vasfına haiz küçükbaş kurbanlıkların canlı baskül kilogram fiyatı 120-150 lira bandındadır. Hayvanın yağlı kuyruklu veya ince uzun kuyruklu olmasına göre bu fiyatlarda görünümü görebilirsiniz. Küçükbaşta canlı hayvan fiyatlarına adet bazında maliyeti ise 5 bin 500 lira ile 8 bin 500 lira arasında olacağını düşünüyoruz. Ancak burada da hayvanın cüssesine göre ya da fazla kilolu olmasına göre Tarifelerde farklılıklar olabileceğini söyleme durumundayız. Sonuç olarak büyükbaş kurbanlık fiyatlarının oldukça yüksek olması vatandaşlarımızı bir hayli zorlayacağından küçükbaş hayvanlar onlar için çok daha az olacaktır.”

“Sosyal belediyecilik anlayışı gereği kurbanlık satış yeri için kira bedeli alınmamalı”
Kurbanlıklarını isteyenler yetiştiricilerin belediyelerinin yerleşik kurban satış yerlerine yüksek meblağlarda kira bedelini ödediğine dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:
“Yetiştiricilerimizden istenen kurbanlık yeri kira bedelleri oldukça yüksek olmakla birlikte, bu miktarlar yetiştiricilerimize maddi külfet getiriyor. Bazı belediyelerimiz sosyal belediyecilik anlayışı gereği satış yerlerini yetiştiricilerimize ücretsiz tahsis etmektedir. Bu işletmeyi yapan belediyelerimize sektörümüz ve yetiştiricilerimiz adına teşekkür ediyoruz. Çok zor koşulların yüksek maliyetlerine rağmen üretmeye çalışan yetiştiricilerimize maddi manevi destek olunması tüm belediyelerimizin sosyal belediyecilik anlayışına uygun hareket ederek kurbanlık satış yerleri için kira bedeli almamalarının bayramda yapacakları en güzel hizmetlerden biri vasiyetnamesi.”

“Kurban görülerek hedefli, kesilerek ihtiyaç sahipleriyle paylaşılmalı”
Çelik, kurban ibadetine ilişkin alışa bir çağrıda bulunarak, “İslam alemin özelliği olarak her yıl idrak ettiğimiz kurban bayramlarında esas olan kesmek ihtiyaç ve sahipleriyle paylaşmaktır. Kurbanın ruhunda, maneviyatında bu vardır. Dolayısı ile vatandaşlarımızın kurbanlıklarını görerek, teslim almaları ve dini kurallar çerçevesinde keserek ya da kestirerek ihtiyaç sahiplerine dağıtımları, emredildiği şekliyle bu ibadetin yerine getirilmesinin bir gereğidir. Nitekim Peygamber Efendimiz, meşru kurban kılındıktan sonra her yıl tamamen kurban kesmek sureti ile bu ibadeti yerine gördü. Ayrıca kurban kesecek olan vatandaşlarımızın depremlerden etkilenmesi binlerce insanı gözeterek büyük paylaşımı güzel ve yerinde bir davranış olacaktır” ziyareti kullanılacaktır.

Exit mobile version