TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 111. ILO Konferansı’nda konuştu

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 111. ILO Konferansı'nda konuştu

Türkiye İşçi Delegesi ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay, 6 Haziran Salı günü Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 111. ILO Konferansı’na katıldı.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO), İsviçre’nin Cenevre gözlemlerine devam eden 111’inci Uluslararası Çalışma Konferansı’nda, Türkiye’nin işçi delegesi olarak Genel Kurul’a hitap etti.
Atalay, konuşmasında 6 Şubat tarihinde gerçekleşen ve sonunda felaketi olarak tanımlanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yardımlarda bulunan BM ve ILO olmak üzere tüm uluslararası gruplara ve dünyanın dört bir yanından afet bölgesinde gelen arama kurtarma ekiplerine ve yardımlara teşekkürlerini iletti.
Dünyada devam eden kısıtlama sorununa da değinene Atalay, “Ücretli kesim tüm dünyada ve özellikle gelişmekte olan yurt dışı, kayıt dışı, kısırlaştırma ve sendikasızlaştırma politikalarına karşı mücadele ediyor. Gelir adaletsizliği, eşitsizlikler ve güvencesiz eylemleri dünyanın her yerinde artıyor. Taşeronlaşma ve ölümlü iş kazaları gibi daha pek çok sorunumuz çözüm bekliyor. Ücretlere yapılan zamlar dağıtımı nedeniyle kısa sürede boşa hale geliyor. Gelişen teknolojiler yeni işleyişinin ve yeni ortaya çıkanların neden oluyor. Özellikle küçük işletmelerde sendikalaşma nedeniyle işten çıkarmalar ve sendika karşıtı olmaya devam ediyor. organlarındaki büyük bir otomotiv firmasında olduğu gibi bazı çokuluslu koruyucu olan genişletici sendikal haklara saygıyı göstermiyorlar.
Genel Müdür tarafından vurgulandığı gibi ‘İnsana onuruna yakışır iş, sürdürülebilir kalkınmanın temelidir’. Ekonomideki dönüşüm sürecinde yaygınlaşan adaletsizliğin önüne geçilebilmesi için daha güçlü sendikal mücadeleyi zorunlu kılmaktadır” diye konuştu.
Atalay, ayrıca Türkiye’deki kamu görevlilerinin sendikal düzenlemesini düzenleyen 4688 sayılı Kanun, toplu sözleşme, hakem kurulu ve diğer sosyal diyalogun sonuçları açısından acilen yeniden güncellenmesi gerektiğini belirterek, ILO normlarına uygun olarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini dile getirdi.

“Bazı ülkelerinin tavırlarına rağmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan vatandaşlarımızın özgür iradeleriyle yeniden seçilerek güven tazelendi”
Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri’ne de değinen Atalay, “Yüzde 85 doğuşla 55 milyon vatandaşımız açık ve şeffaf bir şekilde oyunu kullandı. Seçim sonucuna göre bazı tavırlarına rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vatandaşlarımızın özgür iradesiyle yeniden seçilerek güven tazelendi. Ancak, TBMM’deki dağılıma yapı yapısının yapısının yapısının olduğu bir tabloyla karşılaşıyoruz. Benim ülkem de dahil olmak üzere, çoğu ülkede egemenlik kesim kitlesi yüzde 60’ından fazlasına karşılık vermekte ancak parlamentolarda sadece birkaç kişiyle temsil edilmektedir. Bu şekilde çalışma hayatı zorluklarına kalıcı çözümler üretmek mümkün değildir” ifadelerine yer verdi.

“Kutsal kitapları yakan ülkeler NATO’ya ulaşmaya çalışıyor, Türkiye’nin önüne AB hapishanesi için yıllarca adil olmayan engelleme getiriliyor”
Atalay, şöyle devam etti:
“Kutsal kitaplar yakan, terörizm destek veren ülkeler, hızlı bir şekilde NATO’ya sahip olmaya çalışıyor, Türkiye’nin önüne AB hapishaneleri için uzak adil olmayan engelleme getiriliyor. Göçmenlere karşı güvenlik kalkanı gibi görülen Türkiye ile imzaladıkları anlaşmaları ele geçiriyorlar. Ama vatandaşlarının vizelerinde bekletiliyor veya vize alamıyorlar.

Exit mobile version