“Türkiye’de fintek ekosisteminde 700’ün üzerinde şirket bulunuyor”

“Türkiye'de fintek ekosisteminde 700'ün üzerinde şirket bulunuyor”

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Vakit, “Türkiye’de fintek ekosisteminde 700’ün üzerinde bir şirket bulunuyor. 2022 yılında 89 milyon dolarlık yatırım yapmış olan ve başka yıllardaki çocuklara değerli bir gelişim geçmiş. Fintek işletmelerinin hayatta kalma oranı ise yaklaşık 94,93’e ulaştı. Öte yandan ‘Fintek Çırağı Programı’ kapsamında binlerce gencimiz hem yetiştirecek hem de ‘1 Milyon İstihdam’ projemize katkı sağlayacağız” dedi.

Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB), öğrenme ve geliştirmeye yatırım yapan bir model sunarak kalıcı insan kaynağı talebini ülke gençlerinin potansiyelleriyle buluşturuyor. TÖDEB, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Marmara Üniversitesi iş birliği ile Fintek Çırağı Programı’nı hayata geçirme. Cumhuriyet’in 100. yıl kutlaması ile birinci yıl 100 genci kabul etmeyi bekleyenler TÖDEB, Fintek Çırağı Programı kapsamında kesimin insan kaynağı ihtiyaçlarından yola çıkardığı tasarladığı bir müfredat sunacak. Bir akademik dergi yayılacak ve 28 haftadan beri programın birinci yarısında, mevzuat ve bilgi teknolojileri temelli dersler ile geliştirilmiş bir müfredat izlenecek. Dersler hibrit (hem sınıf içi hem de çeviri içi) olarak kullanım ve Marmara Üniversitesi öğrencilerinin anlatımında anlatımı.

Programa, TÖDEB İdare Heyeti Lideri Ufuk Bilgetekin, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Vakit, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Şurası Lider Yardımcısı Muhammet Erişen, Merkez Bankası Ödeme Sistemleri ve Finansal Teknolojiler Genel Müdürü Serdar Murat Öztaner ile TÖDEB üyesi çalışanlar katıldı.

“Ülkemizdeki fintek ekosistemi 2022 yılında 89 milyon dolar yatırım aldı”
Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak, birliğin temsili olduğu dal ve dal üyelerinin Türkiye açısından ne kadar değerli bilgilerine dikkat çekiyorlar Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Vakit, “Türkiye’de yarışan asla sona fintek bölgelerinde 700’ün üzerinde şirketin bulunduğu ve bu işletmenin yaklaşık üçüncü kez hedef ödemeler alanında faaliyet gösteriyor. Start-up ekosistemi içinde çok başarılı olan yerleşim, yatırım ekosistemi olarak Avrupa’da 10’uncu sırada, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde 3’üncü sırada yer almaktadır. 2022 yılında 89 milyon dolarlık yatırım yapmış olan ve başka yıllara sahip olan bir geçmişi olan eski fintek ekosistemi. Ancak bu kesimle ilgili bilgilerimiz en kıymetli haber, fintek harcamaların hayatta kalma süresinin yaklaşık 94,93’e çıkmasıdır. Bu dünyadaki fintek ekosistemimizin ne kadar başarılı ve kalıcı olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

“Fintek Çırağı Programı’ sayesinde gençlerimiz ilgi gördükleri alan uzmanlaşmasına ve istihdamına katkıda bulunacaklar”
TÖDEB ‘Fintek Çırağı Programı’ hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Yardımcı Vakit, “Projenin maksadı fintek bölümü Türkiye ve dünyada da yaşanan yetişmiş işçi eksikliğini Türkiye puanlarını giderme. Yürümek üzere, yetenek eksikliğinin en çok yaşanan kesimlerden biri olan fintek kesiminin ve kontaklı tüm bölümlerin temelinde olan insan kaynağının karşılanması yerleştirmek için stratejik bir hale getirildi. Bu doğrultuda TÖDEB Fintek Çırağı Projesi ile kamu, özel kesim ve üniversite işbirliği ile değerli bir adım atılmıştır. Bu programla, finansal teknolojiler ile direkt ya da bir arada bulunan eser ve hizmetler sunan parçalar, yetişmiş eleman paketini direkt olarak karşılayacağı insan kaynağının gerçekleşmesi hedeflenmektedir. Bu program, FİNTEK alanındaki yeni becerilerin yetiştirilmesine odaklanmaya alınmasıyla, muvaffakiyetini programdan mezun olan yeteneklerin 6-12 aylık dönemlerde işe yerleşimini sınırlamasıyla ve bölümün gereksinimleri göz önüne alan kapsamlı eğitim içerikleri ve eğitim bölümlerinin kurgu iletilmesiyla farklı bir nitelik içerir. Ayrıyeten bu programda, eğitimin tüm kademelerinde alanda uzman kamu ve özel dal kurumları işbirliği ile farklı bir yapı kurulacak ve büyük bir açık kapatılacaktır. Bölümlerde vakitte bu programda, binlerce gencin ilgi duydukları alanlarda akademik olarak da uzmanlaşmasına ve çalışanlarına katkı sağlayacaklar. Bu sayede binlerce gencimiz hem yetiştirilecek hem de ‘1 Milyon İstihdam’ projemize katkı sağlayacak şekilde istihdam edilecek” diye konuştu.

“Bankaların toplam finans işletmeciliği pazarhisesi 90’lar seviyesinde”
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Lider Yardımcısı Muhammet Erişen ise Türkiye’de bankacılık yüklü bir finansal kesim verilerini hatırlatarak, “Bankaların toplam finans maliyetleriki pazarhissi 90’lar ölçeğindedir. Ancak banka dışı finans kuruluşlarımızın ekonomimizde özel bir yeri bulunmaktadır. Elektronik para kullanımı yeni, yüksek teknolojiye dayalı ve ticaret hayatını kolaylaştıran bir işleve sahiptir. kuvvetle konuştu.

“TR Karekod’ sistemi yabancı yuvaların ödemelerini terk etmek geldi”
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ödeme Sistemleri ve Finansal Teknolojiler Genel Müdürü Serdar Murat Öztaner de “TR Karekod” sisteminin yüzde 80’lik oranda yaygınlaştığını aktararak, “Yabancı hortumların ödemelerini ortadan kaldıran bir yere geldi. Yönlendirme Sistemi (KYS), iş yeri kayıt sistemi, bunların hepsi 1,5 – 2 yıllık süre içinde önemli altyapı projeleri olarak getirildi. çabaladıkları” tabirlerini kullandı.

“Görevlerimizi ödülleriyle yerin ikramiyelerimizle yaptığımız bir yılı daha tamamlamanın memnunluğunu başardığını”
TÖDEB görünümüyle bir ortaya çıkma noktasındaleri birinci dünyadan bu yana, üyelerinin sesi ve kesimin birleştirici gücü olmayı önemsediklerini ve tüm çalışmaların bu doğrultuda kararlarını sürdürdüklerini belirlediler TÖDEB İdare Heyeti Lideri Ufuk Bilgetekin, “Finansal teknolojilerin beğenilen bir kesim haline gelebilmesi ve üyelerimizin kesim başkan kurumları olarak konumlanabilmesi emeliyle Görevlerimizi layıkıyla yerin getirdiğimiz bir yılı daha tamamlamanın memnunluğunu elde etmeyi” diyerek kelamlarını tamamladı.

Fintek Çırağı Programı
Öte yandan toplantıda verilen bilgi birikimi, TÖDEB, öğrenme ve geliştirmeye yatırım yapan bir model sunarak kalıcı insan kaynağı talebini ülke gençlerinin potansiyelleriyle buluşturuyor. TÖDEB, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Marmara Üniversitesi iş birliği ile Fintek Çırağı Programı’nı hayata geçirme. Cumhuriyet’in 100. yıl dönümüyle birinci yıl 100 genci kabul etmeyi hedefleyen TÖDEB, Fintek Çırağı Programı kapsamında dalın insan ihtiyaç kaynağından yola götürdüğü tasarladığı bir müfredat sunacak.

Bir akademik dergi yayılacak ve 28 haftadan beri programın birinci yarısında, mevzuat ve bilgi teknolojileri temelli dersler ile geliştirilmiş bir müfredat izlenecek. Dersler hibrit (hem sınıf içi hem de çevrim içi) olarak kullanım ve Marmara Üniversitesi öğrencilerinin gözlemlerinde gerçekleştirilecek.

Exit mobile version