Türkiye’de kuraklık riski kalmadı

Türkiye'de kuraklık riski kalmadı

Türkiye geneli bu yılki ilkbahar yağmurlarını bitkisel üretimdeki kuraklık riskini ortadan kaldırdı. Buğday üretiminin ülke ortalaması 20 milyon tonun üzerinde olacağı tahmin edilirken, tahmin edilen fazla yağışların ekili alanlarda hastalık riski oluşturabileceği konusunda çiftçileri uyardı.
Türkiye’de bu yıl devam eden üretim sezonunun başında ciddi bir kuraklık riski yaşarken, üreme verimlerinin ortalamanın üzerinde kırılmayla çiftçilerin yüzü güldü, kuraklık riskini ortadan kaldırdı. Ülke geneli buğday üretiminin 20 milyon tonun üzerinde olacağı tahmin edilirken, gösterilerin fazla olması ekili alanlardaki hastalık riskini de ortaya çıkarabiliyor.

“Ülkemizde bitkisel üretim açısından kuraklık riski kalmamıştır”
Selçuk Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. İlkbahara girişimizde ise üreme verimlerinin yeterli, hatta uzun yılların ortalamasının üzerindeki performans miktarları çiftçilerimiz açısından gerçekten de suyu oldu. Onun için şu mevsimde, şimdiye kadar geldiğimizde bitkisel üretim açısından kuraklık riski kalmamıştır. Bu ister istemez üretime de yansıyacaktır. Tahıl, buğday üretimi 20 milyon tonun üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Tabii geniş alanların bulunduğu bir doğal afet yaşanmadığı sürece 20 milyon tonun üzerinde buğday üretimimizin beklediğini biz de tahmin ediyoruz. Ancak sağlamalar üretim için mutlaka gerekli, su kaynaklarımızın tamamen yeterli olması gereken olasılıklar açısından, göllerin, barajların dolması açılarından mutlak suretle gereklidir. Ancak bitkisel üretimde gösterimin fazla olması ve sürekli şovlu bir sezon devam etmesi ekili alanlarda özellikle hastalık açısından risklerden oluşur” dedi.

“İlkbahar gösterileri uzun süreli ve sürekli devam ediyorsa hastalık riski çok yüksek olacaktır”
Başta hububat üreticisi çiftçiler olmak üzere diğer açık alanda üretim yapan tüm çiftçilerin mutlaka kaçınılmaz olarak, ortamın rutubetine göre kontrol edilmesi gerektiği uyarısında bulunan Prof. Onun için sürekli tarlalarını kontrol ederek herhangi bir hastalık söz konusuysa gerekli teknik yapıya danışarak mücadelesini yapması gerekir. Aksi takdirde çok iyi olarak gelişmiş olan ürünlerimizde tek bir hastalıktan dolayı çok ciddi ekonomik kayıplar ortaya çıkabilmekte. Bu çiftçilerimizin hiçbir şekilde korunmamaları gerekiyor. Eğer ilaçlamayı gereğince ilaçlamalarını yapmaları lazım. Aksi takdirde gerçekten çok büyük ekonomik kayıplarla karşılaşabilirler. Sadece hububat üretimi açısından değil, meyvecilik açısından da çok önemli. İlkbahar yağmurlarının çıktıklarını yağışlarıdır. İlkbahar yağışları uzun süreli ve sürekli devam ediyorsa hastalık riski çok yüksek olacaktır. Meyve arzularına göre da bu riski gözeterek mutlaka gerekli önlemleri almaları gerekir” diye konuştu.

Exit mobile version