Türkiye’nin güç atağına Konya’dan güneşli katkı

Türkiye'nin güç atağına Konya'dan güneşli katkı

Türkiye’yi güçte bağımlılıktan kurtulmak için atılan adımlarla üretilen Kalyon Karapınar Güneş Gücü Santrali yıllık yaklaşık 2 milyon kişinin evsel elektrik yükünü karşılayacak. Konya’nın Karapınar ilçesinde tarıma elverişli olmayan 20 bin dönümlük alanda kurulu 2 bin 800 futbol sahası büyüklüğündeki Avrupa’nın en büyük güneş gücü santralinden Türkiye’nin yüzde 1’lik güç ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.
Türkiye’nin güç ataklarıyla Karadeniz Gazı müşterilerinin kullanımı sırasında, Cudi Gabar’da günlük 100 bin varil petrol yükü bulundu. Konya’nın Karapınar ilçesi 2020 yılının birinci ürünü tarıma elverişli olmayan 20 bin dönümlük alan ekibim sürmek için başlanan ve 3 yıl içinde tamamlanan Karapınar Güneş Gücü Santralinin açılış resmi da çıkışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Karapınar’da, 1 milyar yatırımla kurulan güneş enerjisi santrali, dünyanın sayılı, Avrupa’nın ve Türkiye’nin ise bu alanda en büyük tesisi oldu.

“2 milyon insanın elektrik ihtiyacını karşılayacağız”
Kurulan santral ile 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacının karşılanacağını söyleyen Karapınar Güneş Gücü Santral İşletmeler Yöneticisi Burak Yanlışsız, “Bu santral Avrupa’nın en büyük ve dünyanın sayılı santrallerinden biri. Kapasitesinin yanında kısaca bu amacı çok daha büyük katkıları var. Bu santralde kullanılan paneller yüzde 80’den fazla yerlilik oranıyla Ankara’daki Kalyon PV fabrikamızda üretiliyor ve burada fabrikamızda üretilen 3 milyon 256 bin adet panel buluyor. Biz bu hizmetin yıllık 3 milyar kilovat saate yakın elektrik üretimini hedefliyoruz. Türkiye’nin yüzde 1’lik gücüne ihtiyaç duyduğunu buradan karşılayacağız, maksadımız bu tarafta. Alan büyüklüğü bir alan, 2 bin 800 futbol alanı genişliği ve yaklaşık korumala yükümlü olduğumuz telçis alanı ise 33 kilometre. Burada tek eksenli güneş takip sistemi kullanılacak. Bu da bizim üretimimizi yüzde 15 oranında arttırıyor. Bir ayçiçeği üzere paneller gün boyunca doğudan batıya güneşi takip ederek azamî verimlilikte üretim gerçekleştiriyoruz. Burada çift yüzlü paneller teslim. Bu da bizim üretimimize yıllık yüzde 3 kadar katkı sağlıyor. Yani doğrudan güneşten gelen ışınımla birlikte yerden yansıyan, topraktan yansıyan ışınımla da elektrik üretimine katkı veriliyor. Çok büyük bir tesis, çok büyük bir yatırım. Burada işletme periyodunda yaklaşık 150 kişi sabit olarak işe alım ve 30 yıl boyunca da çalıştırmae sağlarz. Burada yaklaşık yılda yaklaşık 2 milyon insanın evsel elektrik ihtiyacını karşılayacağız. Yıllık da 2 milyon ton emisyon salınımının önüne geçeceğiz. Çok çevreci bir santral, uygulamanın de sıfır karbon maksadına hizmet edecek bir santral” dedi.

“Bu şekil geliştirici güç kaynaklarını kullanarak, kaynaklara bağlılığımızı minimize edin”
Yenilenebilir güç kaynaklarını kullanarak onların bağlılığı bağlılığı istikametinde güvenilir İşletmeler Yöneticisi Burak Gerçek, “Burada doğal ki bir ülkedeki güç tüketimini azaltan büyük bir factor var. Büyük gezegenin yaşadığı ve buna pandeminin de büyük tesiri vardı. Üretme noktasına varanların katkılarıyla.Biz bir doğal gaz ülkesinin katkılarıyla. konuştu.

Exit mobile version