Türkiye’nin Nisan ayı yaş meyve ve zerzevat ihracatı 235,7 milyon dolara ulaştı

Türkiye'nin Nisan ayı yaş meyve ve zerzevat ihracatı 235,7 milyon dolara ulaştı

Türkiye’nin Nisan ayı yaş meyve ve zerzevat ihracatı 235,7 milyon dolara ulaştı.
Akdeniz Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliği İdare Heyeti Lideri Ferhat Gürüz, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı olan 2023’te “Kaliteli Türk malı” algısını korumak için değerli atılımlar yürüteceğini belirtti. Türk yaş meyve zerzevat dalının başkanı olarak pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik çok istikametli yürütücü yürütücülerini vurgulayan Lider Ferhat Gürüz, “Geleneksel pazarlarımız olan Rusya, Almanya, İspanya’da satın almalarımızı artırmanın yanında Finlandiya, Tayland, Hindistan, Malezya, Japonya ve Kanada gibi uzak ülkelerle yeni ihracat köprüleri birleştirmek, iş birliği yaparak aşırı ticaret geliştirmek için fuar, ticaret heyetleri, alım heyetleri ve teknik inceleme heyetleri aktiflikleri düzenliyoruz.” dedi.
2022 yılında Türkiye’nin yaş meyve zerzevat ihracatının 2,95 milyar geliri elde etmesini, bu periyotta Akdeniz Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliği olarak 1,37 milyar dolar servetle bölüm ihracatının yüzde 46’sına imza attıklarını hatırlatan Lider Ferhat Gürüz, yaş meyve sebzede Türkiye’nin marka kıymetini artırmak çalışmalarını sürdürmekle sürdürdüklerini kaydetti.

“Pazar ailemizde rotamızı uzak pazarlara çevirmeliyiz”
26 Nisan’da Akdeniz Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliği’nin 2022 Yılı Olağan Mali Genel Kurulu’nu gerçekleştirdiklerini, bu toplantıda geride kalan periyoda ait kesimin elde edilmesi elde edilmesi ve idam edilmesi gerekenleri değerlendirdiklerini tabir eden Gürüz, sonrakileri söyledi: “Sektörümüzün birleşmesinde en ön sıralarda Pazar çeşitliliğini artırma konusu var. Zira yaş meyve zerzevat çıkışımızı ülke kümelerine sızmamızda Bağımsız tablo Topluluğu’nun yüzde 49’luk, Avrupa Birliği ülkelerinin yüzde 30’luk, Orta Doğu ülkelerinin yüzde 10’luk hissi bulunuyor. Münasebetiyle pazarlama faaliyetlerinde rotamızı uzak pazarlara çeviriyoruz. Ticaret Bakanlığı’nın hayata geçmesi Uzak Ülkeler Stratejisi’nde ulaşan ek takviyeler, yeni pazarlara açılma amaçlarımıza yönelik değerli motivasyon artışı sağlama. Üretim, hasat ve hasat sonrası dönemi en uygun formüllerle gerçekleştirme konusunda, ortak aklı daha da güçlendirerek ihracat maratonumuzda yeni muvaffakiyet kıssaları temenniuz” diye konuştu.
Yeni pazarlara ulaşmaya yönelik nisan ürünleri son haftasında Kanada’ya çıkarma beyanen Gürüz, onlar Kanada Eserleri Pazarlama Birliği’nin (CPMA) tertibinde başşehir Toronto’da 25-27 Nisan tarihleri ​​boyunca düzenlenen 2023 CPMA Yaş Meyve ve Zerzevat Kongre ve Ticaret Fuarı’ na katıldıklarına, bu aktiflikte de memleketin değerli alıcılarına Türk yaş meyve sebzesini bakışlarını söz verdi.

“Güvenilir besin koruyucuları daima muvaffakiyet verecek yürüyüş atıyoruz”
Pazar çeşitliliğini artırmanın yanında ilaç kalıntısı yahut bitkisel hastalık nedeniyle ihracat pazarlarında yaşanan örnekleri ortadan kaldırmamak için istişare barındırane büyük değerlerini kaydettiren Lider Gürüz, açıklamalarını şöyle anlattı: “Geçen 12 Nisan’da Mersin’de yaygınlaşmamız Yaş Meyve Zerzevat Dalı İstişare Toplantısı’nda, Orta Anadolu Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü, zirai karantina uzmanları, Vilayet Tarım Müdürlüğü bürokratları, danışmanlar ve ihracatçılarımızı bir kerede daha buluşturduk. Dal dinamikleri, üretim ve ihracat kanallarında yaşanan olayları ve tahlil tekliflerini tarladan sofraya muteber unsurların muvaffakiyet sağlayacak hareket ve formüllerinin eksiksiz yerine getirilmesi konusunda nihai amacı ortaya koydu. Üretimden hasada, sarartmadan paketlemeye, ambalaj çeşitlerinden pazarlamaya, yeni çeşitlerden trendlere kadar geniş bir yelpazede, bölümümüzün geleceğine taraf verecek değerlendirmeler yaptık. Bu inşaatlarda da tempoyu yükselterek tesisii dünya meyve zerzevat ticaretinde en üst seviyeye çıkarmaya karalıyız.”

Nisan ayında 235.7 milyon dolar
Türkiye’nin nisan mirasındaki ihracat sayılarını da sonucu Akdeniz Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliği İdare Heyeti Lideri Ferhat Gürüz, kelam konusu ayda 326 bin 20 ton eser satarak ülkeye 235,7 milyon dolar döviz kazandırdıklarını duyurdu. Nisan ayında geçen yılın aynı devrine karşılaştırması yüzde 12 örnek sağlayan Türkiye’nin çıkışına Birlik olarak yüzde 16 gösterila 99 milyon ölüme dayanak verdiklerinin ölümün çizimi Lider Ferhat Gürüz, kelam olayı devirdeki performans eser kümeleri ve çıkışlarını şöyle kıymetlendirdi: “Nisan gördüklerini en çok ihraç ettiğimiz eser listelerinde yüzde 16 Dizi ve 69,3 milyon dolar paha ile domates birinci, yüzde 16 şov ve 28,8 milyon dolar kıymet ile biber ikinci, yüzde 12 şov ve 28,5 milyon dolar kıymet ile limon üçüncü sırada yer aldı. Bu periyoda hava sevkiyatımızı girişimi incelediğimizde birinci üç sırayı Rusya, Romanya ve Ukrayna oluşturdu. Rusya’ya yüzde 25 şovla 58,1 milyon gemide, Romanya’ya yüzde 30 şovla 35,1 milyon gemide, Ukrayna’ya yüzde 40 şovla 19,6 milyon teslimat gerçekleştirdik. Suudi Arabistan, Belçika, Gürcistan ve Avusturya pazarlarında da manalı gösterilere imza attık.”

Exit mobile version