UEDAŞ’a hava aracı

UEDAŞ'a hava aracı

UEDAŞ, dron teknolojisi sayesinde 20 kullanım görevi 4,5 dakikaya indiriyor. UEDAŞ, elektrik dağıtım tesislerinin harita ölçüm çalışmalarında 1 km’lik alan yaklaşık 20 tarama çiziminin yapıldığı yersel amaç yerine aynı alan yaklaşık 4,5 dakikada çizen dron teknolojisine geçiliyor. İş sağlığı ve güvenliğinden maliyet kontrolüne kadar pek çok avantaj sağlayan yöntem, kamulaştırmayı olumlu yöne çevirme.
Enerji yatırımlarının yapıldığı yeni proje kullanımları arazi kullanımına yönelik problemler giderek artıyor. Günümüz teknolojilerinin bugün geldiği noktada ise arazi kullanımdan kaldırılıyor, sosyal ve ekonomik açıdan olumsuz etkileri kontrol hava araçları sayesinde azaltılabiliyor. Cihaz özelliklerine bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 14 km uzunluğundaki bir güzergahta etüt ve harita verilerini içeren yersel yönetime kıyasla daha başarılı detay ve yükseklik özelliklerine sahip görüntüler, yaklaşık 1 seferde elde ediliyor. Böylece yersel kısıtlamalar 20 saat çizilen 1 km’lik kullanım görevi 4,5 dakikaya uzayıyor. UEDAŞ, elektrik dağıtım tesislerinin harita ölçüm birimi kullanacağı dron teknolojisiyle eksik veri toplama, artan zaman ve maliyetler, çalışan güvenliği gibi birçok riski de ortadan kaldırıyor.
UEDAŞ yersel yöntemlerin risklerini ortadan kaldırıyor
Projelendirme çalışmaları sırasında standartlar gerekliliklerine en az etki oluşturacak alternatiflerin belirlenmesi gerekiyor. Dron teknolojisinin sağladığı uydu kayıtları sayesinde parsel yapıları ve kullanım alanları daha fazla kullanılan kullanımlar için parsel kullanımı yalnızca gerekene kadarla sınırlı kalıyor. Böylece çevre topluluklara minimum etki sağlanabiliyor. Emniyetin yayılmaları ise yersel giderken yalnızca bölgelerin noktasındayla sınırlı kalıyorken dron ile yapılan ölçümlerde enerji nakil hattı yükseklikleri çok daha hassas tespit ediliyor.
UEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı olacağı, “İş ve tasarruf tasarrufu, kaliteli ve güvenilir veri, iş sağlığı ve güvenliği, emniyet bölgeleri kontrolü, maliyet avantajı ve minimum arazi kullanımı gibi birçok avantaj ile dron teknolojisinin daha tüm olanaklarından yararlanıyoruz. Bu sayede hem yürütüyoruz. , hem topluluklara hem de yeni projelere maksimum fayda sağladı” dedi.

Exit mobile version