Van’da elektrikli arabalar için hızlı şarj istasyonu kuruldu

Van'da elektrikli arabalar için hızlı şarj istasyonu kuruldu

Van’da bir otomotiv firması tarafından elektrikli arabalar için hızlı şarj istasyonu kuruldu.
Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (Togg) marka kullanımının kullanımının ardından elektrikli şarj istasyonları da kurulmaya başlandı. Otomobil dünyası artık elektrikli otomobiller üzerine yoğunlaştığını ifade eden Jautis Otomotiv Genel Müdürü Danyal Yıldız, tüm ülkede olduğu gibi Van’da da elektrikli araçlar için hızlı şarj istasyonu kurduklarını söyledi. Özellikle son yıllarda dünyanın her yerinde otomobil satışlarının elektriklide yoğunlaştığına dikkat çeken Yıldız, “Ülkemizde de yerli otomobilimiz Togg çok popüler oldu. Dolayısıyla elektrikli otomobillerin dağıtılması, ülkenin bütün illerinde satış ve kullanımı popüler hale gelmeye başladı. Van’da da bu açığı gördüğümüz için üç yıl önce bir girişimde bulunduk. Hızlı şarj istasyonu kurup, elektrikli araç kullanıcılarına bu hizmeti sağlamayı planlamıştık. Bu ortak enerji ortaklığıyla Van’da ilk bağımsız hızlı şarj istasyonunu kurduk. Hedefimiz elektrikli otomobillerin hızlı şarj ihtiyaçlarını gidermektir” dedi.
Van’da daha önce belli noktalarda normal şarj istasyonlarının olduğunu söyleyen Yıldız, “Daha önce bir takım ortaklıklar kuruluşu bazı akaryakıt istasyonlarında
ve özel bir otel önünde şarj istasyonları mevcuttu. Ancak bunlar AC şarj istasyonudur. Bunlar ev tipi şarj istasyonu olduğu için uzun sürede şarj etmektedir. Onlar 150 KW’lık bir otomobili yaklaşık 8-9 saatte şarj edebilirken, bizim kurduğumuz istasyonumuzda ise DS şarj ünitesi kullanılmaktadır. 8-9 saatte şarj olan otomobil, bu istasyonda yaklaşık 3 saat içinde tamamen şarj oluyor. Malumunuz bir aracın akaryakıt istasyonunda benzin ya da mazot alımı yaklaşık 10-15 dakika zaman alırken, elektrikli şarj istasyonlarında bu zaman daha uzundur. Bu da elektrik şarjlı kullanıyor kullanılan hem yaygınlaşmasına engel oluyor hem de insanlar bu konfordan yoksunlukları için elektrikli otomobilleri tercih etmiyorlar. Ancak hızlı şarj istasyonları bu aradaki farkı en aza indirmeye çalışıyor. Elbette bundan daha hızlı şarj istasyonları da var. Daha çok yaygınlaşınca onlar da kurulmaya başlayacak” ifadelerini kullandı.

“Yakın zamanda ev tipi şarj ünitesine hizmete sunacağız”
İhtiyaç olması halinde başka noktalara da hızlı şarj istasyonu kurabileceklerinin gökyüzünü çizen Yıldız, “Bu arz taleple yönünde. Eğer Van’da daha fazla elektrikli otomobil satışına başlanırsa, biz elektrikli otomobilleri sokaklarda göreceksek, yatırımımızı buna göre sürdüreceğiz. Bunun yanında yakın zamanda ev tipi elektrikli şarj ünitelerinin satışına başlıyoruz. Bireysel kullanıcılar isterse evdeki ödüllerden, elektrik hattından kendi araçlarını şarj etmek üzere bu aparatları bizden satın alabilirler. Bunu da en kısa zamanda hizmete sunmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

“Elektrikli otomobiller 35 kat tasarruf sağlayacak”
Elektrikli otomobillerin diğer otomobillere kıyasla kullanıcı cebine yüzde 35’lik bir tasarruf sağlayacağını vurgulayan Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ortalama bir litre benzin karşılığı 10 KW’lık bir elektrik sarfiyatı hesaplanmış durumda. Yani 150 KW’lık bir otomobilin şarjını hesapladığınızda yaklaşık bin TL’lik bir elektrik sarfiyatına tekabül ediyor. Bizler şarj olarak KW başına 7,40 TL hesaplıyoruz. Bin 100 TL’lik bir depo ile yaklaşık 400-500 kilometre yol gidilebiliyor. Biz bunu benzinle karşılaştırdığımızda bin 500- bin 600 TL’lik bir yakıt sarfiyatıyla aynı menzili gidebiliyorlar. Bu da yüzde 35’lik bir tasarruf demektir. Tabii şarj sistemlerinin hem teknolojileri geliştirildikçe hem de daha fazla alanda şarj istasyonları kurulunca bu değerlerin de düşeceğini düşünüyoruz. Yani şarj istasyonlarındaki elektrik sarfiyatının maliyeti düştükçe tasarruf miktarı artacak ve bu da elektrikli otomobillerin satışını hızlandıracaktır.”

Exit mobile version