Yeni dönemde ekonominin önemi: Faiz

Yeni dönemde ekonominin önemi: Faiz

ALB Yatırım Araştırma Direktörü Uğur Aydın, “Yüzde 10-11 oranında bulunan gösterge faizlerden Hazine kağıdı almaktansa, mevduat ve KKM faiz avcıları, TL mevduat için istenen yüzde 60’ı hedeflemek istiyor, büyüme açısından daha avantajlı göründü. Bu yoğun mevduat faizlerinde tırmanış görüyoruz” dedi.

Seçimler geride kalırken, piyasalar cephesinde yeni dönem ekonomi yönetimi ve ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceği takip edilecek. Son dönemde yüzde 30’un üzerine çıkan mevduat faizleri ve 120 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan KKM sistemi de önemli gündem bileşenleri arasında yer alıyor.

“Mevduat 20 yıl sonra yüzde 30’u aştı”
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ALB Yatırım Araştırma Direktörü Uğur Aydın, “12 Mayıs haftasına ilişkin verilere göre mevduatların yaklaşık yüzde 37’sini oluşturan 1-3 ay arası mevduatlarda faiz oranı, 20 yıl sonra ilk defa yüzde 30’un üzerine çıktı. Tüm vadelerdeki ortalama faiz oranı ise yüzde 22,5 ile, 2019’dan sonra en yüksek seviyeye yükseldi. Mevduat faizlerindeki artış, aslında Ekim 2022’de yüzde 19 beklentisinin aşılması ile başladı. Ve aralıksız bir şekilde 7 boy yükselişini koruyor. Son haftalarda hızlanan yükselişte ise, TCMB’nin ‘Liralaşma stratejisi’ kapsamında TL mevduatların toplam mevduatların içinde payını artırmaya yönelik düzenlemelerin biriminin büyük olabileceğini” söyledi.

“Özel çamaşırların ortalamalarının altında”
Aydın, “12 Mayıs haftası mevduat bankalarında TL mevduat oranı yüzde 60 seviyesinde. Bu oran kamu mevduat bankalarında yüzde 65,4 ve yabancı mevduat bankalarında yüzde 63,6 ile ortalama üzerinde seyrederken, özel mevduat bankaları yüzde 57,1 ile ortalamanın altında bulunuyor. TCMB, 7 Nisan’da açıklama yaptığı ile mevduatta yüzde 60 oranında TL ödemeyi sağlayamayan ilave menkul kıymet tesisi ve zorunlu karşılıklarını getirmişti. Mevcutta yüzde 10-11 oranında bulunan gösterge faizlerinden Hazine kağıdını almaktansa, mevduat ve KKM faizini bekleyen, gerekli yüzde 60’ı hedeflememek, harcama açısından daha stratejik görünüyordu. Bu yoğun mevduat faizlerinde tırmanışı görmek” şeklinde konuştu.

“Yüzde 37-40 zirve olabilir”
Seçim sonrasında TL mevduat harcamalarının yükselmesine çalışan harcamalarda, mevduat faizlerinin yüksek seyrini korumasının beklenebileceğini aktaran Aydın, “Diğer yandan bütçe açığının finansmanı açısından yeni tahvil ve bono ihraçlarının gelmesi, piyasa ve mevduat faizlerini artırabilecek bir diğer factor olarak tutmayı sürdürme. Bu nedenle 1-3 ay arası mevduat faizlerinde yılsonu beklentilerine de uyumlu olarak, yüzde 37-40 aralığına doğru tırmanıyor. Öte yandan 120 milyar doları bulan KKM çıktısının çıkışının nasıl olacağı da büyük bileşenlerini içeriyor. Kurdaki olası artışla kamu bütçesine de önemli faturalar çıkarabilecek olan KKM başlangıcından çıkış stratejisi, ilerleyen dönemlerin önemli noktalarından biri olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Exit mobile version