“Yeni madeni 1 liralar daha hafif ve kullanımı kolay”

“Yeni madeni 1 liralar daha hafif ve kullanımı kolay”

Eskişehir’de 60 yıllık sevgililer kuyumculuk yapan Nejat Köprülü, yaklaşık 2 ay önce piyasaya sürüldüğünde yeni madeni 1 liraların şık ve ergonomik olduğunu ifade ederek, müşterilerin cebinde daha hafif yer kaplayacağını ve kullanımın kolay olmasını dile getirdi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, yaklaşık 2 ay önce yeni madeni 1 lira bastırarak piyasaya sürmüştü. Eski ağırlığı 8,16 gram olan 1 liranın yeni ağırlığı 1,5 gram azaltılarak 6,63 gram düşürüldü. Eski 1 liralar yavaş yavaş giderken, binlerce yeni 1 lira piyasaya sürülmeye başlandı.
Eskişehir’deki kuyumcular, işletmeye başlanan yeni 1 lira tasarımının kullanımı tarafından beğenildiğini ifade ediyor. Kuyumcular Çarşısı’nda 60 yılı aşkın iş yapan ve en eski esnaflardan olan Nejat Köprülü, yükümlü cebinde eski ağırlığının aksine yeni sürüm 1 lirayı daha hafif bir şekilde taşıyacaklarını belirtti. Köprülü, madeni paraların yüksekliğinin ölçüsüldüğü kumpas aletiyle yaptığı ölçümlerde madeni paranın hammaddesi olan bakır, çerçeve ve nikel oranlarının değiştirilmesi sonucu yeni 1 liranın daha şık bir görüntüye kavuştuğunu ifade etti. Şimdiki paraların açıklamaları daha önem arz ettiğine dikkat çeken Köprülü, “Eski 1 liranın gramajı düşürülmüş, daha şık ve ergonomik hala denenmiş. Eski 1 liralar çok kullanım zamanına çabuk karar vermeye başlıyordu. Yeni 1 liralar ise daha gösterişli, pırıl pırıl. Bir tanesinin gramını yaklaşık 1,5 gram azaltmışlar. Yenilerin sesinde bile değişiklik var” şeklinde konuştu.

Exit mobile version