Yozgat’ta 16 bin lira maaşlı iş, Türkler beğenmeyince Afganlara kaldı

Yozgat'ta 16 bin lira maaşlı iş, Türkler beğenmeyince Afganlara kaldı

Yozgat’ta 16 bin lira maaş, sigorta, yiyecek, içecek ve barınma ihtiyaçlarının karşılanmasına rağmen yerli çoban bulamayan besiciler, uyuşturucu göçmen çobanlarda bulundu.
Ülke ekonomisinin olmazsa olmazı olan tarım ve hayvancılık endüstrisinde son zamanlarda baş gösteren çoban parazitleri, besicileri olumsuz yöne yöneliktir. Göçmen çobanlar ile sorunu geçici olarak sürdürmeye çalışan yetiştiricilerin en büyük endişesi ise mesleğin ileri de yok olması. Yozgat’ta ilkbahar ve yaz mevsiminde hayvanlarını otlatacak çoban bulamadıklarından yakınan bazı besiciler, 16 bin lira maaş ile Afganistan’dan çoban getiriyor. Afgan çobanların yiyecek, içecek ve barınmalarını da sağlayan besiciler, zor bir meslek olduğu için bu işi yapacak grupları bulmakta zorluk çektiklerini söyledi.
Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Doğankent beldesinde besicilikle uğraşan Ulvi Akdemir, 600’e yakın küçükbaş hayvanının tükettiği beldelerinde yerli çoban bulamadıklarından yakındı. Akdemir, “Türkiye’de şu anda Afgan çobanları olmadığında zaman çobanı bulmamız mümkün değil. Yerli insanımız bu işi yapmak istemiyor, özellikle gençlerimiz daha çok masa başı işlere yöneliyorlar. Afganlar olmadığında çobanlık bitme noktasına gelir. 16 bin liraya kadar maaş alıyor. Köyümdeki gençlere de söylüyorum 16 bin lira maaş vereyim sigortalarınızı da vereyim diyorum ama inan ki kabul etmiyorlar. Afgan çobanlardan besleniyor, onlar zaten çocukluktan beri hayvancılıkla uğraştıkları için işlemleri çok iyi yapıyorlar” dedi.
5 yıldır Türkiye’de çobanlık yaptığını söyleyen Cemal Mirzai ise “Burada 600’e yakın hayvanla uğraşıyorum. İşimi severek yapıyorum, seviyorum gidiyor. Geçimimi buradan kazanıyorum. İki kişi hayvanlara bakıyoruz. Türkiye’de yerli çoban bulunmayan biz işini iyi yapmak için bizi tercih ediyorlar” şeklinde konuştu.

Exit mobile version