Yusufeli Barajı Ağustos’ta ilk elektrik test üreticisi olacak

Yusufeli Barajı Ağustos'ta ilk elektrik test üreticisi olacak

Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde inşa eden Yusufeli Barajı ve HES’te su saldırısı 148 metreyi buldu. 167 metrede test üretimi yapacak olan Yusufeli Barajı 207 metrede ise kalıcı elektrik üretimine geçecek.
Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen ve kemer barajı sınıfında 275 metreyle Türkiye’nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığıle 22 Kasım 2022 tarihinde hizmete alınmasının ardından barajdaki su seviyesi kontrollü şekilde yükselmeye devam ediyor. Bugün barajdaki su seviyesi 650,380 kotuna, su yükü ise 148 metreye bulurken, depolanan su miktarı 626,07 milyon metreküpe ulaştı.
Yusufeli Barajı su seviyesi 167 metreye kadar test amaçlı elektrik üretimine geçilecek. Düzensiz elektrik üretimi olarak da ölüm test üretimi planlamaya göre en erken Ağustos şeklinde anlaşılıyor. 207 metrede ise kalıcı elektrik üretimi geçilirken, bu da yıl sonunda gerçekleşmiş olacak.

Elektrik test üretimi için son 19 metre
Konuyla ilgili bilgi veren Yusufeli Barajı Kontrol Şube Müdürü Sezai Yıldız, 22 Kasım 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelişiyle türev kapaklarının muhafazalarıyla su tutma muhafazalarını muhafaza etmeyi hatırlatmadı. Yıldız “Şuana kadar geçen zamanda 600 milyon metreküp su depolandı. tamamen elektrik üretimine hazır hale gelmiş olacak.
“Yusufeli Barajı’nın inşaatı yüzde 100, gövde fiziği gerçekleşmemiş durumda” diyen Yıldız “Santral içindeki elektronik mekanın montajında ​​ise yüzde 99 mertebesindeyiz. Geri kalan yüzde 1’lik kısım test gidişatlarından geliyor” şeklinde konuştu.

Barajda her şey ilerliyor
Türkiye’nin bir çok devlet barajında ​​çalışan teknik ekibin görev yaptığı Yusufeli Barajı’nda test çalışmaları hatasız devam ediyor.
Türkiye’nin bir çok barajında ​​görev alan mesleğinin 26 harcı giren Yusufeli Barajı Montoj Süpervizör şefi Ali Atalay, testlerin dört dörtlük devam ettiğini ifade etti. Ilısu barajı, Kürtün Barajı, Torul Barajı, Ordu ve Adana gibi çalıştırmanın bir çok barajında ​​verilen yetenekli ve teknik ekinin şu anki ekiplerinde yer aldığını ifade eden Atalay, “Test görevlilerin oldukça güzel ilerliyor. Şu anda bir sorunla karşılaşmadık. Burada çalışan teknik heyet ekipmanları ve deneğime sahip. Bu da barajı işlemcileri bir şekilde ilerletmesini sağlayan” ifadeleri kullandı.

Exit mobile version