Yusufeli Barajı bitme aşamasında

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, devasa enerji yatırımlarından biri olan Yusufeli Barajı ile alakalı sıcak gelişmeyi duyurdu.

Yusufeli Barajı bitme aşamasında

Türkiye için kritik öneme sahip Yusufeli barajı için flaş haberi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan resmen duyurdu. Devasa yatırımla hayata geçirilen “Yusufeli Barajı bitme aşamasında”

Enerjide yapılan dev yatırımlar arasında yer alan dev baraj yatırımlarındna biri olan Yudufeli'nde çalışmalarda sona geliniyor.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye'nin elektrik üretim kapasitesine yıllık 1,9 milyar kilovatsaate yakın katkı sağlayacak en yüksek barajımız Yusufeli, bitme aşamasına gelmiştir” ifadeleriyle müjdeli haberi verdi.

ERDOĞAN: “605 HES KAZANDIRDIK”

Son 20 yılda ülkemize bugün açılışımızı yapacaklarımızla birlikte 605 yeni hidroelektrik santral kazandırmış olmanın gururunu duyuyoruz diyen Erdoğan, “Yusufeli Barajı da bitme aşamasına gelmiştir. Hidroelektrik üretim kapasitemizi kısa sürede 2,5 kat artırdık. Ülkemizde yanan her üç lambadan birinin elektriği su kaynaklarından gelmektedir. Bugün dünyada 9. sırada yer aldığımız hidroelektrik gücümüze 34 yeni hidroelektrik santrali katıyoruz. Yatırım bedeli 16 milyar lirayı bulan bu santraller kendilerini 6 yılda amorti edecek. Sulama ve içme suyu olarak kullanılanlarla beraber baraj sayımız 930'u bulmuştur. Ülkemiz sınırları aşarak Kıbrıs'a kadar su götürdük.” diye konuştu. 

EN VERİMLİ PROJELER

GAP'ın en büyük adımlarından biri olan 8 barajdan oluşan Silvan Projesini de süratle tamamlanacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Projenin ana yapısı olan ve ülkemizin Atatürk Barajı'ndan sonraki 2. büyük eseri olacak Silvan Projesi yakında faaliyette olacak. Proje kapsamındaki diğer barajları da hızla inşa ederek toplamda 2 milyon 350 bin dekar araziyi sulayacak bu projeyi ülkemize kazandırmakta kararlıyız. Neresinden bakarsanız bakın, ülkemizin sınırlı su kaynaklarını en verimli kullanacak projeleri yapmaktayız. Bu yatırımların değeri daha iyi anlaşılacaktır.” ifadelerini kullandı.

YUSUFELİ BARAJI

Yapımı uluslararası belgesellere konu olan, zorlu coğrafi koşullarda muhteşem mühendislik çalışmasıyla Dünya'da büyük ilgi gören Yusufeli Barajı yüklenici firması Limak İnşaat. 2013 yılından bu yana çalışmaların sürdüğü Artvin iline bağlı Çoruh nehri üzerinde oldukça zorlu şartlarda barajın yapımı çalışmalarında sona gelinmiş durumda.

Artvin İli’nin yaklaşık 40 km güneybatısında ve Çoruh Nehri üzerindeki Yusufeli ilçesinin 10 km akış aşağısında yer almaktadır.

Tamamlandığında 275 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde ise dünyanın üçüncü yüksek barajı olacaktır. 2,2 milyar m3 depolama kapasitesine sahip Yusufeli Barajı, Çoruh Nehri üzerinde işletmede olan ve kurulacak baraj ve HES'ler içerisinde en yüksek depolama kapasitesine sahiptir.

Barajın proje karakteristikleri;

Proje kapsamında 4.000.000 m3 gövde kütle betonu ve 1.370.000 m3 konvansiyonel beton olmak üzere toplam 5.370.000 m3 beton dökülmüş olup, baraj ve tesislerine ait uygulama ve detay proje hazırlanması (kalıp, ard soğutma sistemi, enjeksiyon ve ölçüm cihazları) hizmetleri verilmiştir.

Exit mobile version