Zeytinyağı ihracatçıları, Brezilya’da güçleniyor

Zeytinyağı ihracatçıları, Brezilya'da güçleniyor

Zeytin ve zeytinyağı sektörel ticaret heyetini düzenlediklerini söyleyen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, ülkedeki petrol ithalatının giderek ulaştığını söyledi.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Ticaret Bakanlığı’nın “Uzak Ülkeler Stratejisi” kapsamında, 15-19 Mayıs tarihleri ​​arasında Brezilya’ya zeytin ve zeytinyağı sektörel ticaret heyeti düzenlendi. Zeytin ve petrol endüstrisi faaliyetini gösteren 18 firmadan 28 etkisinin yer aldığı ticaret ekibi, ilk gün ikili görüşmeler görüştü. İkinci gün Latin Amerika’nın en büyük uluslararası süpermarket fuarı olan APAS fuarı ziyaret edildi, son gün ise sektör/pazar inceleme ziyaretleri düzenlendi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, “Brezilya lokasyonunun büyük ve nüfusun en yoğun bölgelerinden biri. Ülkede sağlıklı beslenme tüketiminin yerleşmesi ile popülaritesi giderek artan zeytinyağı, mülk sahipleri tarafından biliniyor. İthalatı da devam ediyor şov. Orta ve büyük marketlerin tamamında petrol raflarında almış durumda. Ekstra sızma zeytinyağları ve 500 ml’lik renkli cam ve teneke ambalajlar tercih ediliyor. Brezilya’nın petrol yağları 2017/18 döneminde 76 bin ton iken, 2021/22 döneminde yüzde 31 şovla 100 bin tona ulaştı. Zeytinyağı tüketiminin gelecek yıllarda da artacağı tahmin ediliyor. 125 bin tona kadar da zeytin tüketmeleri mevcut” dedi.

“Hedefe yeni pazarlarla ulaşacağız”
Başkan Er, Brezilya’nın petrol ithalatının büyük bölüm kültürel bağları nedeniyle Portekiz’den geçtiğini ifade ederek “Pazardaki diğer önemli ülkeler ise İspanya, Arjantin, İtalya ve Yunanistan. Bu ülkeler kurdukları dağıtım ağlarıyla pazarda etkin olarak yer alıyor. Türkiye’nin 2022 yılında Brezilya’ya yüzde 606 diziyle 2,1 milyon dolarlık petrol satışı var. Türk işletmelerinin, orta kalite sızma zeytinyağının yanı sıra Brezilya halkı tarafından birinci sınıf özellikle premium ürün olarak algılanan doğal sızma zeytinyağının pazar payının maliyetleri değerlendiriliyor. Brezilya’nın petrol ithalatı 540 milyon dolar. Zeytin ithalatı ise 120 milyon dolar. Brezilya’nın petrol ithalatında 8’inci sıradayız. İş adamlarının özen gösterdiği ürünlerde kalite ve beklentilerine uyum, bu özelliklerin yanında 200 milyon ağaç varlığıyla bu konuda zorlanmayacak bir yapıya sahip. Brezilya’ya gitme planımız 4 yıldır sürmemizdeydi. İlerleyen süreçte yapılacak tanıtım açıklamalarıyla çok daha yüksek değerlere ulaşmamız mümkün. Sektörümüzün 1 milyar dolar hedefine yeni pazarlarla ulaşacağız” diye konuştu.
Etkinliğin açılış konuşmasını TC Sao Paulo Başkonsolosu Gürsel Evren seslendirdi. Ticaret Ataşeleri Seçil Önel ve Gökçen Türk ise Brezilya pazarı hakkında bilgilendirmede bulundu.

Exit mobile version