Çin’de yeni konut fiyatları son 7 yılın en sert düşüşünü görüyor

Çin'de yeni konut fiyatları son 7 yılın en sert düşüşünü görüyor

Çin'de yeni konut fiyatları son 7 yılın en sert düşüşünü görüyor

Emlak sektörü borç krizi ve yavaşlayan ekonomi tarafından hırpalanırken, Çarşamba günü Çin'de yeni konut fiyatları Ekim ayında yedi yılın en keskin düşüşünü gördü.

Ev sahibi olmanın evlilik için ön koşul olarak görüldüğü bir ülkede yükselen yaşam standartları ve yüksek talep nedeniyle, emlak piyasası uzun süredir Çin'de büyüme için bir motor görevi görüyor.

Ancak talebi soğuyan ve hanehalkı geliri üzerinde baskı oluşturan COVID-19 ile bağlantılı belirsizlikler, Çin'deki birçok büyük emlak grubunun mali sıkıntı içinde olduğu bir zamanda alıcıları vuruyor.

Pekin Ulusal İstatistik Bürosu'nun (NBS) rakamlarının analizi, yeni ev fiyatlarının yıldan yıla %1,6 daralarak Ağustos 2015'ten bu yana en keskin düşüşünü gösterdiğini gösterdi.

Çin genelinde 70 şehirdeki ortalama fiyatı toplayan NBS'ye göre emlak fiyatları 58 şehirde düştü.

Pekin ve Şangay gibi mega şehirlerdeki fiyatlar trendi tersine çevirdi.

Rakamlar, Çin'in bankacılık düzenleyicisinin zor durumdaki emlak sektörünü kurtarmak için geçen hafta kapsamlı önlemler açıklamasının ardından geldi.

Bunlar, borç yüklü konut geliştiricileri için kredi desteği, projelerin tamamlanmasını ve ev sahiplerine teslim edilmesini sağlamak için mali desteği ve alıcılar için ertelenmiş ödemeli kredileri içeriyordu.

İnternette dolaşan planların bir kopyasına göre, Cuma günkü tedbirler “binaların teslimini garanti altına almayı” vurguladı ve kalkınma bankalarına bu amaç için “özel krediler” sağlama talimatı verdi.

Mülkiyet ve inşaat, Çin'in gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yaklaşık dörtte birini oluşturuyor, ancak felç edici borçlar, bir dizi müteahhidi kredileri ödemede temerrüde düşürürken, diğerleri nakit toplamakta zorlandı.

Analistler, Pekin'in katı sıfır COVID-19 politikasının da büyümeyi engellediği bir dönemde krizin ülkenin finans sektörüne sıçrayabileceğine dair korkularını dile getirdi.

Exit mobile version