Konut satışları durağan döneme mi girdi?

TİK konut satış rakamlarını açıklarken, Ağustos ayında bir önceki yıla oranla düşüş gözlemlendi. Yılın ilk 6 ayında yapılan konut satışında ise artış yaşandı.

Konut satışları durağan döneme mi girdi?

Ev sahibi olmak isteyen vatandaş yüksek konut fiyatları nedeniyle konuttan uzak durmaya başladı. Artan maliyetler nedeniyle fahiş rakamlara erişen konut fiyatları vatandaşı bezdirdi. Ağustos ayında yavaşlayan konut satışları piyasa geneline bakıldığında durağan bir sürece girildiğini doğruluyor.

Konut satışlarında Ağustos ayında gerçekleşen 123 Bin üzerinde satışa rağmen geçen yılın aynı ayna oranla düşüş yüzde 12 üzerinde yaşandı. Diğer taraftan 2022 yılının ilk altı ayında ise yüzde 17 üzerinde bir artış söz konusu.

TÜİK, Ağustos ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Bu kapsamda Türkiye genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %12,7 azalarak 123 bin 491 oldu. Konut satışlarında İstanbul 18 bin 485 konut satışı ve %15,0 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 9 bin 736 konut satışı ve %7,9 pay ile Ankara, 6 bin 395 konut satışı ve %5,2 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 41 konut ile Hakkari, 63 konut ile Ardahan ve 101 konut ile Bayburt oldu.

Konut satışları Ocak-Ağustos döneminde %17,7 arttı

Konut satışları Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %17,7 artışla 943 bin 791 olarak gerçekleşti. İpotekli konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %19,0 azalış göstererek 22 bin 168 oldu. Sıfır konut olarak bilinen ilk el konut satış sayısı, Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %8,5 azalarak 39 bin 25 oldu. İkinci el konut satışlarında ise bir önceki yılın aynı ayına göre %14,5 azalış göstererek 84 bin 466 oldu. Yabancıya satışlarda en fazla Ruslar Türkiye'den konut alırken,  bir önceki yılın aynı ayına göre yabancıya konut satışı %10,1 azalarak 5 bin 273 olarak gerçekleştiği kaydedildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ünlü ekonomist Hatice Kolçak, “Alıcı satıcı ile buluşamıyor” dedi.

Kolçak, konut satışlarına ilişkin sosyal medya paylaşımında, “Aylar önce söylemiştik. Satışlar hızı düşecek diye.. Ağustos ayında konut satışları %12,7 düştü. 123 bin 500 konut satıldı.. #konut #ipoteklikonut Fiyatlara yansıyacak mı ki bir miktar yansımış durumda ama satıcı fiyatı artırmaya devam ediyor. Alıcı satıcı fiyatta buluşamıyor.” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version