Merkez Bankası konut fiyat endeksi Temmuz’da aylıkta yüzde 9, yıllıkta yüzde 160 arttı

Konut fiyatlarında yaşanan artış Temmuz ayı boyunca devam ederken, Merkez Bankası konut fiyat endeksi verilerine göre artış oranı aylıkta yüzde 9 olurken, yıllık artışta ise yüzde 160 üzerinde oldu.

Merkez Bankası konut fiyat endeksi Temmuz'da aylıkta yüzde 9, yıllıkta yüzde 160 arttı

Milyonlar, ucuz ev, ucuz konut almak için yaşamı boyunca çalışmaya devam ederken fiyatlar aldı başını gidiyor. Ev sahibi olmanın bedeli Temmuz'da daha pahalı oldu. Konut fiyatlarında yaşanan artışa her ay yenileri ekleniyor. Peki son verilere göre konut fiyatlarında ne kadar artış var?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından her ay hazırlanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) Haziran ayı verileri açıklandı. Açıklanan son konut fiyatlarına göre yıllık ve aylık oranlarda artış devam ediyor.

2022 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 9,0 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 160,6, reel olarak ise yüzde 47,0 oranında artmıştır.

Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) (2017=100), 2022 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 9,0 oranında artarak 469,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. 

[ilgili-haber=73]

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 160,6 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 47,0 oranında artış göstermiştir.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2022 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre, sırasıyla 9,7, 9,3 ve 8,1 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 184,9, 165,4 ve 150,9 oranlarında artış göstermiştir. 

Exit mobile version