3 kuşak bir arada bu mesleği sürdürmek

3 kuşak bir arada bu mesleği sürdürmek

Bilecik’in Bozüyük ilçesinde motosiklet tamirciliği yapan 86 yaşındaki Mehmet Çelik, oğlu ve torunuyla birlikte mesleğini sürdürmeye devam ediyor.
Bozüyük’te 60 yıldır motosiklet tamirciliği yapan Mehmet Çelik, ilk olarak oğluna, o da kendi oğluna bu meslek merkezini kuruyor. 3 kuşaktır bu mesleği öğreten 60 yıllık motosiklet tamir ustası Mehmet Çelik, “Bu mesleği 60 seneden beri yapıyorum. iş de çoğaldı” dedi.

“Çırak yetişmiyor, eleman yetişmiyor; çocuğum barı devam ediyor diye düşünüyorum”
Babasının sayesinde öğrendiği bu mesleğe ilkokulun başlarında yaşayanlar 52 yaşındaki Cengiz Çelik, “Severek çevreleyen bir meslek. Bu meslekle uğraşalı aşağı yukarı 40 yılı buldu. Zevk alarak bu mesleği icra ediyor. de çocuğuma kalıyor.Devam ettirirse diye düşünüyorum ama inşallah devam eder.Şartlar ne gösterir,ne gider onu bilemiyoruz.Meslek güzel meslek.Çırak yetişmiyor,eleman yetişmiyor;Çocuğum barı devam ediyor diye düşünüyorum.Sevenler bu meslek bulaşsalar iyi olur.Yapabilirlerse çok güzel mesleğimiz var.ölmeyecek bir meslek, ata yadigârı, devam eden bir mesleğimiz var” diye konuştu.

“Bu mesleğin sonraki nesillere aktarılabileceği konusunda biraz şüphelerim var”
Motosiklet tamirciliği mesleğiyle meşgul olduğu için memnun olduğunu ifade eden 23 yaşındaki torun Berkay Çelik, bu mesleği ciddi şekilde sürdürdüğünü, devam eden “1960 yıllarında dedem bu mesleğe girmiş, o mülkleri sonra bazı farklı yerlerde mesleğine devam etmişti. Daha sonra bu dükkânda ettirmiş ve hala bu dükkânda Yıllar sonra babam ondan sonra bana, yani bu mesleği sürdürüyoruz. Mesleğinden çok korunuyor.Kendim ile gurur duymak. Ama bizim şartlarımızda bu karışıklığa dair yeni elemanlar, ustalar, kalfalar yetişmiyor. Bununla ilgili sıkıntımız var. Bu mesleğin sonraki nesillere aktarılabileceği veya aktarılamayacağı konusunda biraz şüphelerim var. Onun dışında mesleğim güzel. Ben bu mesleğimle kendi çoluğumu çocuğumu idame ettirmeyi planlıyorum” şeklinde konuştu.

Exit mobile version