Çiftler artık düğünlerinde geleneksel dansı tercih ediyor

Çiftler artık düğünlerinde geleneksel dansı tercih ediyor

Yaz mevsiminin gelmesi ve düğün sezonunun başlamasıyla birlikte dans eğitimi alan çiftlerin sayısı arttı. Düğünlerinde kültürlerini halk oyunlarıyla sergilemek isteyen gelin ve damatların en çok tercih ettiği oyunlar ise zeybek çeşitleri oldu.
Yaz aylarına girilmesiyle birlikte düğünlerde dizi yaşanmaya başladı. Düğünlerin yanı sıra halk oyunları öğrenmek isteyenler çiftlerin de sayısı arttı. Körfez Gençlerbirliği ve Derincespor kulüplerinde halk oyunları antrenörü olan Cihan Denli, Körfez ve Derince ilçelerinde birçok farklı yöre ve kültüre ait oyunların eğitimini çiftlere veriyor. Denli, çiftlerin genellikle zeybek çeşidi oyunlarını tercih ettiğini belirtiyor. Harmandalı, Cuma ovası, çakal çökerten gibi oyunlar çiftlerin en yoğun ilgi gösterdiği türler oldu. Öte yandan, horon ve halaylarda da çiftler profesyonel ekip desteği alarak düğünlerinde sahneleyebiliyor.

“Genelde gelin ve damatlarımız bizden zeybek istiyor”
7’den 70’e her yaş grubunda eğitim sonrası konuşan Halk Oyunları Antrenörü Cihan Denli, “Bu zamana kadar anaokullarından yetişkinlerde 60-70 yaşına kadar kursiyerlerimiz oldu. Onlarla birlikte çeşitli yöreler çalıştık. Halaylar, horonlar, zeybekler, romanlar yürütme oyunları sergiledik. gelin ve damatlarımız bizden zeybek istiyor. Harmandalı, Cuma ovası, çakal çökerten zeybeği gibi oyunlar tercih ediliyor. daha çok bu oyunlar oynanıyor. Öteki dünyalarda da halaylar ve horonlar oluyor. Yayınları ekip halinde sahneliyoruz. Gelin ve damat daha çok bireysel figürleri zeybekte kendilerinde hoşlar buluyor. Ama biz yine de ekip arkadaşı olarak damada destek veriyoruz. Horonda biraz zorlandıkları oluyor. Onu da zaten bireysel yapmıyorlar. Zeybek daha kolay geliyor. Çünkü hareketler durağan, gösterişli. Zaten çok zorlandıkları oyunlar seçmiyorlar. Halk oyunlarında daha çok zeybekte keyif yer alıyorlar” diye konuştu.

“‘Ben yapamam’ diyen bile 10 çalışmayı kadar yapabiliyor”
Herkesin dans yönetiminin olduğunu ifade eden Denli, “Bence ‘Yapamam’ dememek gerekiyor. Çünkü herkesin içinde bir yeteneği var. Kendi özünde benimsemiş olduğu bir anneanne kültürü, dede kültürü var. Kulak, ritim ve müzik konusunda yetenekliyiz.Sadece ön yargılarını kırdıkları zaman arkasından hepsi geliyor.Ortalama 5-10 değişken 2 ya da 3 oyunu sahneleyip çıkarabiliyor.’Ben yapamam’ diyen bile 10 çalışmaya kadar bunu başarabiliyor.Düğün yapacak ailelere düğünlerinde mutlaka halk oyunları ekiplerinin. Özellikle yöreyi anlatacak kostümlerle oynanmasını tavsiye ediyorum. Çocuklara, torunlarına anlatacak hatıraları olur. Nihayetinde bizim derdimiz halk oyunları.

Genç çift zeybek ve Kafkas tercih etti
Haziran ayında düğünlerini yapacak olan Bahar Kaya ve İsmail Danyıldız çifti de kültürlerini yaşatmak adına halk oyunları dersi yer alıyor. Genç çift, kına için harmandalı düğün için ise Kafkas dersi çalışıyor. Halk oyunlarını verdiğinde oynayarak kültürlerini tanıtma şansı olduğunu söyleyecek olan İsmail Danyıldız, “Düğünümüzde halk oyunlarına başlama amacımız farklı kültürleri ve kendi kültürümüzü daha fazla tanıtmak. Buradan evlenecek gelin ve damatlara halk oyunlarına yönelmelerini tavsiye ederim. Düğünde gelin ve damat olarak baş başa gösterilere yönelsinler” dedi. Harmandalı ve Kafkas oynayarak en iyi şekilde kültürlerini yansıtacaklarını söyleyen Bahar Kaya ise, “Halk oyunlarını oynamamızın amacı gelecek olan değerli müşterimize kültürümüzü daha iyi yansıtabilmektir. İki farklı tür oyun oynayacağız. Biri Kafkas, biri de harmandalı. Kafkas, şimin yöresine ait. O kültürü daha iyi canlandırmak için oynamak istedi. Ben de harmandalı yürümek istedim. Kınada harmandalı, geldiğinde Kafkas olacak” şeklinde konuştu.

Exit mobile version