Dünya Çevre Günü’nde tonlarca atık biriktirildi

dünya çevre günü

Büyükçekmece Belediyesi’nin Dünya Çevre Günü kapsamında “Hedef Sıfır Atık” sloganıyla verimli verimliliğe çevre dernekleri ve arzu minik öğrenciye katıldı.
Büyükçekmece Gölü Tepecik Çamlık mevkiinde hedefe etkinliğe katılan çevre gönülleri ilk olarak Büyükçekmece Gölü kıyısında çevre temizliği yaptı. İstanbul’un en önemli içme suyu havzalarından olan Büyükçekmece Gölü’nün yanında tonlarca atık olması gerektiğine dikkat çekildi. Çevre temizliğinin ardından bölgeye amacıyla ağaç fidesi dikildi.

Dünya çevre gününe Çevre gönüllerinin ilgisi yoğun oldu

Etkinliğe destek veren TEMA Vakfı ve İSTAÇ A.Ş. (İstanbul Çevre Yönetimi Sanayii ve Ticaret Anonim Şirketi) tarafından minik çevrecilere eğitim verildi. Büyükçekmece’de faaliyet gösteren çevre dernekleri, eğitim kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşen Dünya Çevre Günü Etkinliği kapsamında bu yıl da en fazla atık toplayan mahalle muhtarlıkları, site, işletme ve okullara ödülleri takdim edildi. Ödül töreninde konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. İSTAÇ’ın İstanbul denizlerinde yaptığı temizlikler sırasında denizden çıkardığı ilginç atıkların yer aldığı sergide büyük ilgi gördü. Gün süren çevre boyu yaşamına katılanlar zaman zaman da gönüllerince eğlendiler. Büyükçekmece Belediyesi Gökkuşağı Engelli İzci Kulübü üyelerinin de söyledikleri ile etkinliğe renk kattı.
En çok atık toplayan çevreleri gönülleri ödüllendirildi

Geçen yıl içinde en çok ambalaj atığı toplayan işletme 35 ton ile ONVO Elektrik A.Ş. sevkiyat, 16 ton 800 kg İle en çok ambalaj atığı toplayan site Diamare Sitesi oldu. Bahadır Demir Ortaokulu 12 ton, Mimarsinan Mahalle Muhtarlığı ise 2400 kg ambalaj atığı ile ödülü almaya hak kazandı. En çok atık yağ toplayan işletme olan Gepetto 2065 kg, Mimarsinan Atlas Vadi Sitesi 109 kg, Sinanoba Mahalle Muhtarlığı ise 315 kg ile ödül almaya hak kazandı. En çok atık pil toplayan okullar 1252 kg Rosvita Timur İmrağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 291 kg Rüya Anaokulu’na götürülen, işletmelerin bulunduğu Kumburgaz Marine Princess Otel 145 kg ile ödül aldı

.
5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliğine katılan çevre gönüllüleri şu şekilde ifade etti: Alya Aydınoğlu: ”Ormanı temizlemek için geldi. Geri dönüşüm kutularına çöpleri atarak geri dönüşüm fabrikalarına gidiyorlar. Orada geri dönüştürüp yeniden dönüştürüp marketlere gidiyorlar. Şişeler, plastik atıklar, camlar her şey geri dönüştürülüyor. ”
Zeynep Akkan ise, ”Yaklaşık 10 yıldır muhtarlık yapıyorum.

10 yıllık muhtarlığım süre de çevre denetimleri konusunda çok ısrarla hep denedik. Hiç vazgeçmedik. Şu an elemleri titriyor. Kaç yıl olursa olsun heyecan ve ye devam ediyor. Atık yağlar konusunda Sinanoba aslında bütün çevre konusunda Sinanoba bölgesi her zaman dikkatli yerleşim. Biz atık yağları alıkoymaktan ısrarla yıldırmaya devam ediyoruz. Bu ödül yine bu sene bizim. Ben halkıma da bu kadar teşekkür ediyorum. Belki ödülüm gibi görünüyor ama ben bunu Sinanoba adına aldım” dedi.
Büyükçekmece de rekora imza attıklarını yaşayanlar Zeynep Aslan:

”Dia Mare Sitesi yönetim kurulu başkanıyım. Biz bu projeye çok inandık atıkların geri kaynakları hakkında. Bu konuda da Özgür Bey ile çok güzel iş birliği yaptık. Bizim katlarımıza özel kutulardan koyduk. Site sakinleri ve komşularımız da bu konudaki sahibi çok güzel iş birliği yaptı ve biz 16 bin 800 kilogram atık toplayarak Büyükçekmece ilçesinde rekora imza atmış olduk. Bu konuda çok mutluyuz. Tüm insanlığın bu konuda duyarlı olmasını istiyorum. Yolda gördüğü bir içki şişesi yere attığında ben uyarabiliyorsam bunu herkesi düşündüğünü düşünüyorum. Bence evi uyararak boyutlandırmayız” şeklinde konuştu.

Exit mobile version