Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde yapılan tatbikat gerçeği aratmadı

Gümüşhane Devlet Hastanesi'nde yapılan tatbikat gerçeği aratmadı

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerin ve oluşturduğu yıkımın ardından Gümüşhane’de bulunan ilk tatbikatta kaza ve afet anlarında ekiplerin hızlı ve doğru müdahale yeteneklerini genişletmek için gerçeklik arttırıldı.
Gümüşhane Devlet Hastanesi bünyesinde yolcu minibüsünün devrlenmesi hayalini içeren tatbikat yoğunluğu. Senaryoya göre yolcu minibüsünde 5’i ağır, 5’i hafif yaralı olmak üzere toplam 10 kişinin olay yerinden nakilleri için Gümüşhane Devlet Hastanesi’nin aciline ödenenleri verildi. Tatbikat öncesinde bir sinema filmine bölümleri gibi makyaj yapılan görevliler ve yaralara müdahale eden sağlık ekiplerinin ciddiyetiyle yaparak takdir topladı.
6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen ve 11 ilde büyük bir yıkıma neden olan depremde arama kurtarma çalışmaları etkin görev alan UMKE’nin Gümüşhane İl Sorumlusu Oktay Özdamar, depremin ardından afet ve kazalara yönelik tatbikatların daha sık ve daha gerçekçi hale getirilmesin yüzünü çizdi.

“Bu tür tatbikatların sık sık yapılması gerekiyor”
Tatbikatın ciddiyet ve gerçekçi bir şekilde yürütüldüğünü söyleyen Gümüşhane Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Emre Dilaver, “Bugün senaryosu gereği 13.30 saatlerde Bağlarbaşı mevkiinde bir yolcu minibüsünün devrilmesi sonucu bir teslimin meydana geldiği 112 tarafından bize bildirildi. Bu kazada 5’i ağır 5’i aralı toplam 10 tane yaralının olduğu bildirildi. Olayla ilgili kod vererek olay yönetim sistemini aktif hale getirdik ve turkuaz kodlayarak hastane içindeki acil bilgilendirmelerimizi yaptık. Yaralılarımızdan ağır olan 5’inden 2’si kırmızı saha, 3’ü ise sarı sahada tedavilerini aldı. Tabi bu gibi tatbikatların yanında sık sık yapılması gerekiyor çünkü bu gibi durumlarla sık sık karşılaşıyoruz. Bu tatbikatta oldukça başarılı ve gerçekçi gerçekleşti. Bize yardım eden ekibine bütün çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Tatbikatlara ne kadar önem verirsek afetlere o kadar hazırlıklı kullanırız”
Çok yerde çok daha zor toplantılarını ve bu nedenle tatbikat senaryolarını daha gerçekçi hale getirdiklerini aktaran UMKE Gümüşhane İl Deprem Sorumlusu Oktay Özdamar, “Biz yaptığımız tatbikatları daha gerçekçi hale getirmeye başladık. Çünkü gördüğün afetler gerçekten hesaplandığı gibi olmuyor. Hazırlığınızı ne kadar iyi hale getireceğinize göre müdahaleniz daha çabuk oluyor. O yüzden bugün burada tatbikat yaparken tüm arkadaşları makyajla boyayarak bunlardan faydalanmaya çalıştık. Biz UMKE olarak diğer tatbikatlarımızda da bütün yaralanmalarda, göçüklerde çiftlerin mevcut başlangıçtaki sokup noktasına doğru çıkarıyoruz. Birçok arkadaşımızın sitesinde bulunduğumuz bize fırtınalara soktuğumuzda, bu kadar dar alana mı diye ama depremde gördüğümüz ki çok çok daha dar alanlara çalıştık. insanların evine dokunmaya çalıştılar. Hala o anlar bir anda tüy dikenlerim diken oluyor. Tatbikatlara önem verirseniz ülke olarak, hastane olarak ve il olarak afetlere hazırlıklısınız” diye konuştu.

Exit mobile version