Kara Kuvvetleri Komutanlığına “Boran Obüsü”

Kara Kuvvetleri Komutanlığına “Boran Obüsü”

Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ tarafından yerli ve milli araçlarla üretilen ve pilot test eğitimlerini aşamasını başarıyla oluşturan“105 mm Boran Obüsü” Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine girdi. Makine Kimya Endüstrisi (MKE) Genel Müdürü İlhami Keleş, “Boran Obüsümüz klasik tip ve eski neslin yerleşik yerini alarak ordumuza büyük bir hareket yeteneği ve etkili ateş desteği sağlayacak.5 adet mürettebat ile Hedefe dakikada 6 atım yapabilmektedir” dedi.
Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ tarafından yerli ve milli teçhizatla temin edilir ve pilot test eğitimlerini kısmen içerir “105 mm Boran Obüsü”, komando ve piyade birliklerinin harekat sağlamak amacıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığının envanterine girdi. Savunma Sanayii Başkanlığı ile yürütülen Boran Projesi’nin ana yüklenicisi MKE AŞ’nin çözüm ortağı Aselsan oldu. Teslimat dün verildi. İlk etapta 7 adet Boran Obüsü’nün TSK/SSB tarafından teslim alındığını söyleyen Makine Kimya Endüstrisi (MKE) Genel Müdürü İlhami Keleş, Hafif Çekili Obüs Boran hakkında bilgi verdi. “105 mm Boran Obüsü” 2022’de deneme maksatlı askıya alındı.

“Ülkemizde ilk defa bu silah sistemleri geliştiriliyor”
Projeye yönelik tamamen MKE mühendisleri tarafından çevre tasarım çalışmaları, elde edilen benzer sonuçlara yönelik inceleme, kesin tasarım, ön tasarım çalışmaları, katı model mühendislik analizleri ile yapılan alt sistem ve sistem seviyesinde prototiplerin üretiminin başarıyla tamamlandığını ifade eden İlhami Keleş, “Tamamen yerli ve milli yetenekler ile üretilen bu çapta bir silah sistemi, uluslararası standartlarda belirtilen 25 adet testten oluşan tasarım denetimi, ürün ve üretim hattı kalifikasyon testlerinden başarılı geçti ve 2 adet prototip ve 7 adet pilot kafile Boran Obüsü’nün kabulü TSK/SSB tarafından görevlendirildi” dedi.

Ordumuza büyük bir hareket gücü ve etkili ateş desteği sağlayacak”
Boran Hafif Çekili Obüs sistemi yapısındaki amaca değinen Keleş, “Proje ile hava hücum harekatı icra edecek olan komando ve piyade birliklerinin harekatını karşılamak üzere; havadan yönetilen, modern komuta ve atış kontrol sistemine sahip, kendi konum ve istikametini bizzat belirleyerek kısa süreli atış görevine hazır hale getirebilen, azami 17 km mesafeyi etki altına alabilecek Obüs işletimi yerli ve milli imkanlarla üretilerek envantere çıkarılması hedeflenmiştir. Boran Obüsümüz klasik tip ve eski nesil nesnelerin yerini alarak ordumuza büyük bir hareket gücü ve etkili ateş desteği sağlayacak” şeklinde konuştu.

“Hem yerlileşti hem de çok daha hafif”
Geçmişteki Boran Hafif Çekili Obüs yerine envanterimizde ithal menşeili obüslerin çalışmasının gökyüzünde çizdiği Keleş, ithal obüslerin 2.300 kilogram ile daha ağır bir şekilde götürmesini dile getirdi. Boran’ın 1.780 kilo olduğunu söyleyen Keleş, bu kişilerin en büyük avantajının hem yerlileşmesi hem de daha hafif hale geldiğini belirtti.

“5 adet mürettebat ile Hedef dakikada 6 atım yapabilmektedir”
Obüs sisteminin teknik özellikleri hakkında da bilgi veren Keleş, sürdürdüğünü şöyle sürdürdü: “Bütçesini Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB)’nın karşıladığı “Havadan Taşınabilir 105 mm Hafif Çekili Obüs Sistemi”nin alıcı kurumu Kara Kuvvetleri Komutanlığıdır. Boran Hafif Çekili Obüsleri; Sikorsky S-70 genel maksat helikopteri ile harici yük, Chinook CH-47 helikopteri ile de hem harici hem dahili yük olarak taşınabilmektedir. Atış kontrol sistemleri vasıtaları ile klasik mevzilenme yollarına ihtiyaç duymadan atış finali hesaplamayı ve hedefe yönelmeyi sağlayabilir. -32/+44 C çevre koşullarında aralıksız 8 saat boyunca her türlü atış görevini gerçekleştirebilmektedir. 5 adet mürettebat ile Hedefe dakikada 6 atım yapabilmektedir” diye konuştu.
Üretime devam aktarımının bilgisini paylaşan Keleş, “7 adet pilot Obüsün deneme denemesi başarıyla tamamlanarak kullanıcı eğitimlerinin de gerçekleştirmesi ile 2022 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine başarıyla girdi. projeksiyon; Kara Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacına binaen 114 adet yeni Boran Obüsü seri üretim sözleşmesi de SSB ile bu yıl imzalandı” dedi.

“2 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş, 5 ülke ile de ihracat görüşmeleri devam etmektedir”
Obüsler için gönderimin gideceği haberini de ileten Keleş, şu şekilde noktaladı: “Bunların yanı sıra; Boran Obüsünün 2 yurtiçi ihracat gerçekleştirilmiş, 5 ülke ile de ihracat görüşmeleri devam etmektedir.”

Exit mobile version