Kosova’da güneş enerjisi panellerinin temizleyicisi: Koyun ve keçiler

Kosova'da güneş enerjisi panellerinin temizleyicisi: Koyun ve keçiler

Kosova’da Sırbistan’da Kameniça kasabasındaki koyun ve keçiler, güneş enerjisi panellerinin yanında kalan otları yiyerek panellerin temizliğini yapıyor.
Kosova’nın Sırbistan’ı Kameniça kasabasına bağlı Rogane köyündeki güneş enerjisi çiftliği sahibi Arbır Maliçi, evlerle çevrili güneş enerjisi panellerinin temizliğinde zorlanınca bakımı koyun ve keçilerde buldu. Çift tepeliğin yerleşik ve otların çevresinde kalan güneş enerjisi panellerinin temizliği için harekete geçen Maliçi, bir çoban ile anlaştı. Çalışanların temizliğinde zorlandığı otların temizlenmesiyle görevlendirilen çoban da koyun ve keçileri güneş panellerinin etrafını otlatmaya başladı. Haftada 3-4 gün 100’den fazla koyun ve keçi tepeye götüren çoban, çiftliğin tepesindeki güneş panellerinin çevresini temiz tutmayı başardı.

Doğayla barışık çözüm
Koyun ve keçiler tarafından yenilen hücreler sayesinde çim biçme makinesi kullanılmayarak enerji tasarrufu sağlanıyor. Çiftlik panellerinin bulunduğu yere yakın oturan çoban da hem keçi ve koyunlarını doyuruyor hem de yaşam masraflarını daha kolay karşılıyor.
Güneş enerjisi panellerinin temizliğini koyun ve keçilerin yaptığı Rogane köyünde 12 bin güneş enerjisi paneli bulunuyor.

Exit mobile version