Narkotik Dedektör Köpekler Yarışması’nda Türkiye’yi temsil eden ‘Nobel’ birinci oldu

Narkotik Dedektör Köpekler Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden 'Nobel' birinci oldu

Türkiye’nin de dahil olduğu 10 ülkenin katıldığı Memleketler arası Narkotik Dedektör Köpekler Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil eden 14 aylık Alman çoban köpeği ‘Nobel’ birinci oldu.
Gümrükler Koruma Genel Müdürlüğü kaçakçılıklada ulusal ve memleketler arası iş birliğini geliştirmek, bilgi ve deneyim paylaşımında bulunma hedefiyle 9 Mayıs Salı günü Türkiye’de birinci kez düzenlenen ‘Uluslararası Narkotik Dedektörler Köpekler Şampiyonası’nda sona erdi. Türkiye, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Macaristan, Moldova, Karadağ, Romanya, Sırbistan ve Özbekistan olmak üzere toplam 10 ülkede katıldığı müsabakada, Türkiye ve Gürcistan birinci gün ‘Kutu Araması Etabı’nda 100 puan alarak birinciliğini paylaştı. Köpek Eğitim Merkezi’nde düzenlenen müsabakaların akabinde son yarışları bugün oynandı. Gerçekleştirilen ‘İtaat Etabı’nda 95 sayı ile Türkiye birinci oldu. Yarışta Türkiye’yi temsil eden ‘Nobel’ 387,3 puanla, Macaristan 370,2 puanla ikinci, Moldova 327,5 puanla üçüncü oldu.
Yarışmaya Ticaret Bakan Yardımcısı İstek Tuna Turagay’ın yanı sıra Gümrükler Koruma Genel Müdürü Bekir Can Uslu, Moldova Büyükelçisi Dmitri Croitor, Avustralya Büyükelçisi Miles Armitage, Macaristan Büyükelçisi Victor Matis ve Bugaristan Büyükelçisi Anguel Tcholakov katıldı.

“Muhafaza teşkilatı, Türkiye’de de üzerine düşen misyonu yerine getiriyor”
Ticaret Bakanı Yardımcısı Turagay’ın yaptığı konuşmada, yasal ticaretin kıymet sarfını aktararak, “25 harcama doları bulan bir dünya ticaret açığından elde ediyoruz. Türkiye’nin ihracatına baktığımız zaman vakit 250 milyar ihracattan, 360 milyar üretimden yapıyoruz. Hasebiyle yasal ticaret o kadar değerli olduğu halde bir arada yasa dışı ticaretle de faal gayret etmek, bilhassa evrenselleşen dünyada ona karşı alınması gereken önlemleri almak hepimiz için çok değerli. Bu manada değerli bir kolluk gücü olan Koruma teşkilatı, Türkiye’de de üzerine düşen misyon gereğince yerine getiriyor” dedi.

“Narkotik köpeklerimizce yapılan yakalamalar yüzde 50’leri, yüzde 60’ları buluyor”
Turagay, 2022 yılında 14,2 tonluk gözlem özelliği ve 58,3 tonluk kimyasal olmayan yakalaması olmadığını belirterek, “Toplam kıymeti 12 milyar lira. Bunlar az sayılar değil. Narkotik köpeklerimizce yapılan yakalamalar ise neredeyse yüzde 50’leri, yüzde 60’ları buluyor. Bu eğitim merkezinde eğitim gören toplantılar gerçekleştiriyor. 224 tane köpeğimiz var. 55 Gümrük Yönetiminde görev yapıyorlar. 224 dedektör köpek ve 36 tane yavru köpeğimiz var” tabirlerini kullandı.
Turagay, hapishane konuşmasını gerçekleştirmesinin akabinde Köpek Eğitim Merkezi Eğitmeni Samet Olur’un yönetiminde ‘Nobel’in birincilik kupasını takdim etti.

Exit mobile version