“Nefes” yangınlarla uğraşta değerli rol oynayacak

“Nefes” yangınlarla uğraşta değerli rol oynayacak

Orman Genel Müdürlüğü envanterine dahil edilen T-70 yangın söndürme helikopteri “Nefes”, 2,5 tonluk su atma kapasitesi ve gece gündüz misyonunu yapabilme kapasitesiyle yangınlarla gayrette değerli bir rol oynayacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, TUSAŞ tarafından üretilen ve birincisi daha önceki envantere giren 2,5 tonluk su atma yükünü, gece gündüz görevini yapabilen T70 helikopterinin ikincisini teslim aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Nefes” isimli helikopteri, OGM Havacılık Dairesi Başkanlığı Tesisleri’nde basın mensuplarına tanıtıldı. “Nefes”, hangardan kalkarak basın mensuplarıyla Ankara semalarında uçuş yaptı.
Uçuş öncesi Nefes ve beşerli ölüm uçağı Otağ hakkında basın mensuplarına bilgi veren OGM Havacılık Daire Lideri Mahmut Okudan, “Bu yıl birinci kere yangın söndürme görevi olarak OGM envanterindeki hava araçları görevini vermeye başlayacaklar. Bu eksileri iki tane T-70 helikopterimizi envanterimize aldık. Bu yangın sırasında iki tane helikopterimizin yangın söndürme görevini yapacak” dedi.
Okudan, T-70 helikopterlerinin TUSAŞ tarafından üretildiğini hatırlatarak, “Bu yıl birinci olarak Muğla’da önümüzdeki haftadan itibaren görev yapacaklar. Bu helikopterde uçan pilotlarımız da genel müdürlüğümüzün kendi pilotları olacak. Türk pilotları yangın söndürme görevlerinde faal olarak çalışmaya başlayacaklar” diye konuştu.
Otağ’ın yangın modellerinin amaç olarak tasarlandığını aktaran Okudan, uçuş da bu yıl yangın döneminde faal olarak muhafazasını söyledi. Okudan, “Otağ uçağımız yangınlar sırasında havalandırmayı hem manzarayı aktaracak hem de yangın görünümünü sayısal haritasını ve verilerini üreterek sahaya bir kara takviye sistemi gibi görev yapacak. Şu ana kadar deneme uçuşlarımızı başardık. Çok başarılı geçtiğini gördük. Bize yangınlar için büyük güç verecek” tabirlerini kullandı.

Tarihin en büyük hava gücü
OGM hava aracı uzun yıllar kiralama yoluyla devam ettirdiklerine dikkati çeken Yönetmen Okudan, şöyle konuştu:
“Bu yıl geçen yüzyıllarda farklı olarak 55’di geçen yıl helikopter sayımız. Bu yıl 69’a yükselttik. 69 yangın söndürme helikopteri, yangın bölgesinde, Hatay’dan Çanakkale’ye kadar farklı ayrı konuşlandırılmış olacak. Bu günlerin doğumundan penceresine kadar yangın görevi yapacaklar. Yeniden bağlantılarına ek olarak 17 olan uçağı sayımızı da 19’a yükseltmiş olduk. Bu biçim 88 yangın söndürme hava aracıyla 2023 yılı yangın döneminde yangın alanında gün doğumu, gün batımı bu hava araçlarımız misyon yapacak. Bu da tarihimizdeki en büyük hava gücümüz.”
Öte yandan OGM envanterine katılacak üçüncü T-70, yıl sonuna kadar teslim alınmış olacak.

Exit mobile version