Rize depremliler bölgesi için çay bağışlayacak

Rize depremliler bölgesi için çay bağışlayacak

Çay Müstahsilleri tarafından yaş çay sezonu boyunca yapılacak yaş çay bağışları ile deprem bölgesinde ‘Çay sokağı’ kurulacak.
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve asrın felaketi olarak ölüm depreminin ardından Rize Valiliği tarafından deprem bölgesi için bir çalışma başlatıldı. Çalışma ortamı Rize Valiliği himayesinde Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) düzenlemesinde deprem bölgesinde gerçekleştirilecek kalıcı konutları içinde bulunacak “Çay Sokağı” projesinin tanıtımı yapıldı. Yapılan proje ile Çay müstahsilleri çaylarını içerenler için gittikleri çay alım yerlerinde orada bulunan görevlileriye istenen miktar yaş çaylarını bağışlayarak deprem bölgesi ‘Çay Sokağı’ kurulacak. Çay Sokağı projesinin ardından binalara Rize’nin ilçelerinin isimleri verilecek.

“Çay üreticisi olmayan Rizeliler dışında kampanyaya dahil edebileceğimiz özel hesaplar açacağız”
Çay üreticisi olmayan kişiler içinde özel bir hesap açılarak ordan bağış yapabileceklerini ifade eden Rize Valisi Kemal Çeber, “Bugün itibariyle yeni bir kampanyaya başlıyoruz. Rize’de ve çay bölgesinde çay kampanyası başladı. 1. Sürgün çay alımlarımız 1-2 gün önce başladı. Bu alımlarla beraber tüm çay müstahsillerini kalıcı konutlar yapmaya yönelik bir kampanyaya dahil ediyoruz. 200 bin aşkın çay üreticimiz bulunmaktadır. Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve küçük bir parçayla Ordu çay üretiminin yapıldığı yerlerdir. Tüm bu müstahsillerimizi bir şekilde toplanan çaylardan belli bir yere kadar kalıcı konut yapmak üzere oluşturacağımız kampanyaya yardım edecek. Bu kampanyanın ana kişileri olarak ÇAYKUR Genel Müdürlüğümüz, Çay borsamız, Belediye Başkanımız, Ticaret ve Sanayi odamız, esnaf odası ve Ziraat odası olarak yaklaşık 2 işçi çalışıyor. Kampanyamız tüm müstahsillerin çaylarını topladıkları zaman çay alım noktalarına gittiklerinde oradaki eksperlerin ve görevlilerin yapacakları sunum üzerinden ne kadar çay verirse anlamına olan meblağı kalıcı konut yapım kampanyasına dağıtmak amaçlanan tam uygulama üzerinden yapılacak. Bunun dışında da çay üreticisi olmayan Rizeliler dışında kampanyaya dahil edebileceğimiz özel hesaplar açacağız. Sadece Rize ile bağlı olmayacak çay kampanyası tüm çay illerini kullanmak” kullandı.

“Bu yörenin özelliklerini temsil eden bina olacak”
Çay sokağında yörenin özelliklerini temsil edenlerin binalarında göreceklerini anlatan Çeber, “Bu kampanyanın sonunda bir çay sokağı gelmesi. Aklımızdan Hatay veya benimde fiziken koordinatör valilik görevi ve yine Rize ekiplerinin yoğun uğraştığı Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde bir çay sokağı gidiş. Topladığımız miktardaki denk gelen sayıdaki apartmanlardan oluşan bu önceki seferimizin sonunda veya belli bir gözle Çevre bakanlığımızdan TOKİ’den bir protokol imzalayacağız. Protokolün doğumu evlere getireceğiz isimler, götürmeyeriz isim, orada kullanacağımız yerelsel konuşmalar, bizi temsil eden semboller, ne şekilde bizim belirleyeceğimiz bir çay sokağımız olacak. 100 yıl boyunca oradaki insanların çay diyarının ve Rize’nin Kadir Şinas’lığını, yardım severliğini, mağdur olanın, afet yaşayanın yanında görüldüğünü ve buradan şimdiye kadar uzanmış olan yardım severliğimizin kalıcı konutlarla ulaşmasını sağlamak olacak. Mümkün olduğu kadar bu yörenin özelliklerini temsil eden binalar olacak. Örneğin, binalarımızın isimleri ilçelerimizin isimleri olacak. Çay diyarını sağlamak renklerimiz apartmanların belli kısımlarında yer alacak. Belki bir tanesinde tulum, bir tanesinde kemençe, bir tanesinde atmaca figürlerimiz görsellerimiz olacak. O apartmanları görenler Rize ve çay diyarını görecek” şeklinde konuştu.

“Yurt sakinlerimizin yardım edebileceği hesaplar olacak”
Yurt dışında bulunanların içinde farklı hesapların beklediklerini söyleyen Çeber, kampanyayı da başlattıklarını ifade ederek, “Bir amaçla kampanyamızı başlattık. Hesaplar Valilik anlaşmasında açılarak herkese duyurulacak. Kampanyanın genel koordinatörlüğünü de Vali Yardımcımız Gülhani Bey yapıyor. Bu kampanyanın içerisinde çay toplamaya ilişkin, çay müstahsillerinden alacağımız yardımları ÇAYKUR ile ve diğer tedarikle irtibatlandıracağımız bir hesap olacak. Bunun dışında çay müstahsili olmayanlar içinde bir hesabımız olacak. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın yardım edebileceği hesaplar olacak. Kullandıkları yakın zamanda Vali Yardımcımız bildirecek. Hesaplarda ne kadar miktar biriktiği şeffaf bir kampanya olacak. Hesaplarda ne kadar miktar biriktiği ve hatta kampanya bittiği zaman hangi fabrikada ne kadar para toplandığı, izin verirse kişiler olarak ne kadar yardım yaptığı gibi şeyleri paylaşacağız” dedi.

Exit mobile version