Yargıtay Başkanı Akarca: “Yargıtay İçtihat Merkezi, Yargıtay’ın güncel ve yol göstericilik özelliği yüksek karar erişimlerine önemli ölçüde kolaylaştıracaktır”

Yargıtay Başkanı Akarca: “Yargıtay İçtihat Merkezi, Yargıtay'ın güncel ve yol göstericilik özelliği yüksek karar erişimlerine önemli ölçüde kolaylaştıracaktır”

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, bu yıl faaliyete gideceğini yapay zeka temelli Yargıtay İçtihat Merkezi’nin hukukçuların ve kişiler Yargıtay’ın güncel ve yol göstericilik özelliğinin yüksek kararlarına erişimini kolaylaştıracağını belirtti.
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay Başkanlığı ve Sivas Barosu iş birliği ile Sivas’ta düzenlenen “Cumhuriyetin 100. Yılda Hukukun Güncel Sorunları Sempozyumu”na katıldı. Sempozyumun açış konuşmasını yapan Akarca, “Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı, yargıda dürüstlük, yargının şeffaflığı ve hesap verebilirliği ilkelerinin gerçek ve görsel değerlendirmeleri en etkili yollarından biri kaliteli yargıdır” dedi.
Topluma iyi hizmet verebilmek için Yargıtay’ın iç doğruluğune yönelik birçok reform gerçekleştirilmesine değinen Akarca, insanların yargıya verdiği güveni daha da artırmak amacıyla “Kaliteli değerlendirmeli karar, kaliteli adalettir” anlayışını daha benimseyerek faaliyete geçirme ve içtihat birliğini sağlamanın en aracı olarak dikkateli karar yazım rehberini Kapsamlı ve sistemleri bir çalışma yürüterek geliştirdiklerini ifade etti. Rehbere uygun şekilde yazılacak olan değerlendirmeli kararların bu yıl faaliyete gidecek yapay zeka temelli “Yargıtay İçtihat Merkezi” yaygınlaştırılacağına vurgu yapan Akarca, şu an emsal Yargıtay kararlarının veri tabanlı yapay zeka destekli olarak kapsamlıne operasyonları gerçek devam ettirdiği ve Yargıtay sunucuları aracılığıyla çalışan yapay zeka organizasyonu Eğitimin erken bir aşamada olmasına rağmen kararların özetlenmesi konusunda başarılı olduğunu belirtti. Akarca, “Yargıtay İçtihat Merkezi’nin faaliyete sonuca, hukukçuların ve insanların Yargıtay’ın güncel ve yol göstericilik özelliği yüksek erişimlerine önemli ölçüde kolaylaştıracaktır” dedi.
Yargıtay Başkanı Akarca, Cumhuriyetin 100.Yıl heyecanını yaşarken sıcaklığı ve kurtuluş mücadelesinin dönüm noktalarından biri ev sahibi yapan ve 1920-1923 yılları arasında Muvakkat Temyiz Mahkemesi adıyla kurulmuş, Cumhuriyet Döneminin ilk Yargıtay’ının ortaya çıkması Sivas’ta bulunmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadığını ifade etti.
Sempozyumda Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu ve Sivas Barosu Başkanı Fatih Sevim de birer konuşma yaptı. Oturum Başkanlıklarını Yargıtay Birinci Başkanvekili ve Hukuk Genel Kurulu Başkanı Adem Albayrak, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Başkanı Abdullah Yaman ve İstanbul Üniversitesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abuzer Kendigelen’in yaptığı sempozyuma Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı
Bekir Şahin, Yargıtay Birinci Başkanvekili ve Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyüp Yeşil, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Rıdvan Gündoğdu, Yargıtay Genel Sekreteri Fevzi Yıldırım ile Yargıtay daire başkanları, üyeleri, inceleme hakimleri, avukatlar ve çok sayıda görevli katıldı.

Exit mobile version