Zigana Dağı’nın çilesi yeni tünelle bitti, dolmuş seferleri arttı

Zigana Dağı'nın çilesi yeni tünelle bitti, dolmuş seferleri arttı

Avrupa’nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun tüneli olan yeni Zigana Tüneli 3 Mayıs günü düzenlenen incelemele hizmete gittiğinde, tünelin yeni patlaması ve yakıttan tasarruf sağlaması nedeniyle Trabzon-Gümüşhane arasında hizmet veren yerde dolmuş seferlerini artırdı, dolmuş fiyatlarının ucuzlamasına neden oldu.
14,5 km uzunluk ile uygulamasının ve Avrupa’nın en uzun, çift tüplü karayolu tünellerinden olan Yeni Zigana Tüneli, Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt, Aşkale ve Erzurum’a bağlanan ve yüksek yolcuta trafik yükü taşıyan güzergâhta inşa edilmesi ile birlikte pek çok avantaj da beraberinde getirdi. Yeni Zigana Tüneli’nin inşasıyla; 12 metrelik devlet yolu, 2×2 şeritli bölünmüş yol hâline geldi. Zigana’nın zirvesinde 2 bin 10 metre olan ve 1. tünelde bin 825 metreye indirilen kot, Yeni Zigana Tüneli ile 810 metre daha aşağı çekilerek bin 15 metreye indi. Proje sayesinde mevcut güzergâh üzerinde bulunan 90 adet viraj ortadan kaldırdı. Eğim yüzde 7,7’den yüzde 3,3’e düşerek yol geometrisi iyileşti. Güzergâh 8 km kısalarak, seyahat süresi otomobiller için 30 dakika, ağır tonajlı araçlar için 60 dakika düşürüldü. Bu durum her gün Trabzon-Gümüşhane ve Trabzon-Bayburt ve Trabzon-Erzurum arasında dolmuş ve otobüs sefer sayılarını arttırdı, ulaşım ücretlerini ve masraflarını düşürdü. Her bir aracın yakıt giderlerinde 2-5 litre tasarruf sağlarken, dolmuş fiyatlarında da yüzde 10 düşüş yaşanıyor.

“Dağın sisinden, taşlardan kurtulmak, güvenliğimiz arttı”
Tüneli ilk kez kullanan alıcı tünel ile ilgili övgü dolu tepkilerine izlenimlerini bıraktığını söyleyen Gümüşvadi şirket araç sürücüsü Abdurrahim Işık, “Zigana Tüneli gerçekten bulmayı kolaylaştırdı. Çok güvenli ve konforlu yolculuklar yapıyoruz. Hiç olmadığı kadar güvenli ve hızlı geliyoruz. Dağın sisinden, taşlardan kurtulma güvenliğimiz arttı. Bu da bize ekonomik olarak yansıdı. Daha az yakıt yakıyoruz. Bu da vatandaşa yansıdı bilet fiyatlarında indirim yaptık. İlk seferimizde çok heyecanlıydık, güzel bir tecrübeydi. Devletimize Allah zeval vermen, mükemmel kaliteyle Trabzon’a geliyoruz artık. Vatandaşların konuşmalarını da ortadan kaldıran, hırsızlarını dile getirenler dağı 8 dakikada geçtik diye konuşuyorlar aralarında” dedi.

“Evimizde oturuyor gibi frensiz, risksiz seyahat ediyoruz”
Tünelin sağladığı faydanın yanında korumayla ilgili de konuşan Yüksel Aydın, “İnanılmaz bir nimet, tabi eski yollardan bizden daha yaşlılar çok daha iyi bilir. Kıymeti sevmeleri gerekir çok büyük bir velinimet. Çok memnunuz. Araçların giderleri karşılama yetenekleri oldu bu da vatandaş olarak bize de olumlu yönde yansıdı. Sağ olsunlar çalışan şirketlerimiz bu merkezi bizim iyiliğimizi düşünüp çıkış yaptıkları çok rahat ettik. Evimizde oturuyor gibi, frensiz ve risksiz seyahat ediyoruz. Daha önce yollarda sis vardı, kayalar vardı, kar vardı, olumsuz hava koşullarında seyahat gelirdik, şimdi çok rahat geziyoruz. Tüneli kullanmak inanılmaz bir duyguydu, ben sürekli gidip gelirim Trabzon’a, zaten stres yapardık. Şu anda çok rahat ettik” diye konuştu.

“Süreyi muhafaza etmek için tüketmeyi tercih ediyor, tüneli görmeye geliyor”
Seferlerde dizi olduğunu aktaran sürücü Alattin Coşkun, “Zigana Dağı’nda zararlı, yakıttan her türlü verimini sağlayacağız. Yol tehlikelerle çarpışma, taş düşmesi, sis vardı, bir süre tırlar yollarda kalıyordu. Bunlar ortadan kalkar. Bu durum seferleri de masrafları, dizi oluyor. Vatandaşlar zamanını azaltmak için, ekonomik için aşağıya geldiği için tercih ediyor, tüneli görmeye geliyor” ifadesini kullandı.

Exit mobile version