ASAD dünyaca ünlü bilim insanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın’ı ağırladı

Son olarak milletvekili Yavuz Ağıralioğlu’nu ağırlayan ASAD Platformu, genel başkan Murat Doğanay önderliğinde bu kez ünlü bilim insanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın’ı özel bir yemekte konuk etti.

Avrasya Stratejik Araştırmalar Platformu’nda Av. Sahin Karadeniz’in moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda, çeşitli alanlardan önemli isimler bir araya gelerek insan beyni, düşünce süreçleri, kuantum fiziği, beyin hücrelerinin yapısı, uzaktan düşünce kontrolü, yapay zeka ve bilimsel keşiflerin geleceği gibi ilgi çekici konuları tartıştılar.

Bugüne kadar pek çok siyasi konuk misafir eden ASAD platformunun bu kez dünyaca ünlü bir bilim insanını konuk etmesi dikkat çekti.

Dünyaca ünlü saygın bir profesör olan Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın’ı dinlemeye gelenler arasında KKTC Ulaştırma Bakanı Prof. Dr. Erhan Arıklı ve Takvim gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Ergun Diler gibi önemli isimler bulunuyordu.

ASAD dünyaca ünlü bilim insanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın'ı ağırladı

Bu etkinlik, fikir alışverişinde bulunma, soruları yanıtlama ve bu birbirine bağlı alanlardaki en son gelişmeleri paylaşma fırsatı sağladı. Ayrıca Bağımsızlık Partisi Genel Başkanı Yener Bozkurt da toplantıya katılanlar arasındaydı.

Ulaştırma Bakanı Prof. Dr. Erhan Arıklı Kıbrıs’tan geldi

Dünyaca ünlü bilim insanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın’ı ASAD’daki toplantıda dinleyebilmek için KKTC Ulaştırma Bakanı Prof. Dr. Erhan Arıklı’nın özel olarak Kıbrıs’tan geldiği öğrenildi.

Nörobilimdeki son gelişmeler

Nörobilim uzun süredir incelenen ve insan beyninin karmaşık işleyişini anlamayı hedefleyen büyüleyici bir konudur. Toplantı, nörobilimdeki son gelişmelere ışık tutarak, beyin hücrelerinin yapısı, düşünce süreçleri ve beyin hücrelerinin yapısı üzerine yapılan araştırmalar gibi konuları ele aldı. Alanında saygıdeğer bir isim olan Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın, görüşleriyle beynin karmaşıklıkları hakkında düşündürücü tartışmalara kapı araladı.

Yapay zekanın geleceği

Toplantı, yapay zeka alanındaki ilerlemeleri ve gelecekteki yönelimleri ele alırken, yapay zekanın potansiyelini de tartışma fırsatı verdi. Yapay zekanın gelişimi, beyin işlevlerini taklit etme ve karmaşık sorunları çözme konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koydu. Katılımcılar, yapay zekanın insan düşüncesine benzer yetenekleri nasıl geliştirebileceğini ve ileri düzeyde yapay zeka sistemlerinin toplum ve endüstri üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

ASAD’ın toplantıları

ASAD daha önce Genel Başkan Murat Doğanay önderliğinde, Kemal Kılıçdaroğlu, Sinan Oğan, Meral Akşener, Ahmet Davutoğlu, Yavuz Ağıralioğlu, Fatih Erbakan, Mustafa Destici, Doğu Perinçek, Remzi Çayır gibi siyasi liderlerin yanı sıra  Eski Amiral Cihat Yaycı, AKUT kurucularından Nasuh Mahruki ve Prof. Dr. Naci Görür ve gibi isimleri ağırlamıştı.

Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın kimdir?

Bilim Adamı, Beyin Cerrahı, Düşünür, Edib, Şair, Güftekâr, Mûsıkîşinas, Teolog, Flozof ve Hattat olan İsmail Hakkı Aydın, 1954 yılında Trabzon’da doğdu. İlkokulu Maçka’da, Orta ve Lise tahsilini Trabzon’da tamamladı. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra, Beyin Cerrahisi Kürsüsünde asistanlığa başladı. Bilahare İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Kürsüsü’nde ihtisasına devam ettikten sonra, Zürich Üniversitesi Nöroşirürji Kliniği’nde, Prof. Dr. Mahmut Gazi Yaşargil’in yanında, Beyin Cerrahisi İhtisas  Tezini ve mikronöroşirürji çalışmalarını tamamladı. Zürich Mikronöroşirürji Araştırma Merkezi’nde, Instraktör olarak görev yaptı ve aynı zamanda, serebro-vasküler mikro-cerrahi alanlarında araştırmalarda bulundu.

1984 Yılı sonunda yurda dönerek, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Başkanlığı’na atandı. 1985’de, Türkiye’de ilk olarak, “Ameliyatları Uzaktan Eşzamanlı İzleme ve Kayıt Sistemi”ni ve Mikronöroşirurji Araştırma Laboratuarını  kurdu. 1988’de, beyin-damar tıkanıklıklarının operasyonlarında kullanılan ve dünyada ilk defa kendi adı ile literatüre geçen yeni bir ameliyat tekniği geliştirmesi sebebi ile, 1990 yılında TÜBİTAK ödülü aldı ve zamanın Cumhurbaşkanı tarafından taltif edildi. Beyin kanamaları ve anevrizmaların cerrahi tedavisinde yaptığı uluslararası araştırma ve katkılarından dolayı, 1991 yılında, A.B.D.de, Congress of Neurological Surgeons’un INTERNATIONAL FELLOW’u ve F.C.N.S. unvanı ile ödüllendirildi. Aynı yıl, REKTÖRLÜK ve DEKANLIK tarafından da ödüllendirilen Dr. Aydın, 1992’de TÜRK NÖROŞİRÜRJİ ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ’nü kazandı. Yine aynı yıl, Avrupa Strok Bilim Konseyi’ne seçildi. Amerika Strok Konseyi’nce kendisine ULUSLARARASI BİLİM ADAMI payesi verildi.  1992, 1993, 1994 ve 1995 yıllarında A.B.D. NÖROŞİRÜRJİDE SÜREKLİ TIP EĞİTİMİ KREDİ ÖDÜLLERİ’ni aldı. Ayrıca 1993’de, A.B.D. deki, Beyin Tümörleri Konseyi, Cerebrovascular Surgery Section ve diğer birçok bilimsel ve idarî kurul üyelikleri yanında, Congress of Neurological Surgeons’un ULUSLARARASI YÖNETİM KURULUNA seçilerek, bu kurula giren ilk Türk ve ilk Müslüman bilim adamı oldu.Neurological Surgeons’un ULUSLARARASI YÖNETİM KURULUNA seçilerek, bu kurula giren ilk Türk ve ilk Müslüman bilim adamı oldu.

Ayrıca, A.B.D., Japonya,  İsviçre, Almanya, Fransa, Rusya ve İngiltere’nin yanında, Dünyanın hemen her ülkesinde, değişik zamanlarda araştırmalarda bulundu, davetli olarak konferans ve dersler verdi, eğitici ameliyatlar yaptı. 2015 de American Association of Neurological Surgeons (AANS) tarafından kendisine “Ömür Boyu IFAANS” ünvanı verildi.

1461 yılından itibaren devam eden, ilmiye sınıfı bir soydan gelen  İsmail Hakkı Aydın, evli, üç çocuk babası ve yedi torun dedesi olup, Arapça, Farsça, Fransızca ve İngilizce bilmektedir.

Exit mobile version