Bakan Murat Kurum ve Süleyman Soylu’dan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Toplantısı sonrası açıklama geldi

İstanbul'da gerçekleştirilen Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Toplantısı sona erdi. Toplantının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıklamalarda bulundu.

İstanbul’da gerçekleştirilen Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Toplantısı sona erdi. Toplantının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

 

“25-26 günde Türkiye kendi gücünü gösterdi.”

Tarihi eserlerimizi yitirdik. Şehirlerimiz acaba demokrasi değişecek mi diye endişe içerisinde geleceğimize böyle bir miras hep beraber bırakmamalıyız, çalışmalıyız, mücadele etmeliyiz ve bu masanın etrafındaki bütün birikimi ve arkasındaki bütün birikimi Türkiye’nin geleceğine de yansıtmayınız onun için bu 25-26 günde Türkiye kendi gücünü gösterdi.

Uluslararası alandan elde edebileceği bütün kabiliyetleri ve birikimleri aynı zamanda destekleri aldı ve bundan erişmedi. Saat 5.30’da uluslararası yardıma çıktı. Yani çıkalım mı çıkmayalım mı diye bir değerlendirme içerisinde olmadı. Ve uluslararası yardımın en kısa zamanda Türkiye’ye gelmesini bir vesileyle sağlayabildik ve bunu da gerçekleştirdik. Ve yine şunu söyleyeyim. Arama kurtarma süreci de dahil olmak üzere son dönemlerde bu konuya da çok asıldık. Bu konuda da çok çalıştık.

“Onlarca sivil toplum kuruluşunu akredite ettik”

Türkiye’de jandarma arama kurtarma diye bir şey yoktu. Ama profesyonel bir jandarma arama kurtarma oluştu. Türkiye’de polis arama kurtarma timi yoktu polis arama kurtarma timleri oldu. Binlerce arama kurtarmayı yetiştirdik. Onlarca sivil toplum kuruluşunu akredite ettik. Sadece arama kurtarma değil, aynı zamanda beslenmede aynı zamanda da depo yönetimi dahil olmak üzere birçok çalışmayı Türkiye 1990 dokuzdan sonraki süreçte Van depreminde ki tecrübesiyle Simav depreminde ki tecrübesiyle bugüne kadar getirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un açıklamaları

Deprem bölgesinden 625 bin vatandaşımız bölgeden tahliye edildi.

Deprem sonrası binaların yıkım nedenini tespit ederek haritaya işliyoruz 1 milyon 582 bin binada hasar tespit ettik. AFAD’ın kontrolünde yaraları sarmak için çalışıyoruz. Binaların yoğun olarak yıkıldığı yerlerin eski yerleşim alanları olduğunu da tespit ettik. Yıkılan binaların sadece yüzde 3,3’ü 1999 sonrası yapılan yapılar. Tasarımda ve işçiliklerde yapılan hataların da yıkıma neden olduğunu gördük. Buradan çıkan malzemelerin tamamı geri dönüşüme tabi tutulacak.

 

süleyman soylu

 

 

Exit mobile version