Bakan Nebati borç yapılanmasının detaylarını duyurdu

Borç yapılandırma paketi müjdesine ilişkin ayrıntılar belli olmaya başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yapılandırma paketi için detayları paylaştı.

Borç yapılandırma paketi müjdesine ilişkin ayrıntılar belli olmaya başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, yapılandırma paketi için detayları paylaştı. Dün gerçekleşen Kabine Toplantısı’nın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırmasının detaylarını açıkladı.

Paylaşılan müjdeyle birlikte vergi borçları dahil olmak üzere birçok ödemelere düzenleme getirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, vergi borçları ile ilgili “Yapacağımız düzenlemeyle, tüm bu borçları belirli bir oranla güncelleme ve taksitle ödeme imkânı getiriyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

Memur zamları farkı 27 ocaktan itibaren başlıyor …

Bakan Nebati borçların detayını paylaştı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de bugün “İş Dünyası ile Buluşma Programı”na katılmak üzere bulunduğu İzmir’den kamu borçlarının yapılandırmasına ilişkin detayları aktardı.

Hazine ve Maliye Bakanı  Nureddin Nebati’nin paylaştığı detaylar şu şekilde:

Yapılandırılacak borçlar 31 Aralık 2022’den önceki borçları kapsayacak.

Vergi ödemeleri 4 yıl vade ile ödenebilecek

Bakan Nebati taksitleri uzun tuttuklarını dile getirdi.Buna göre, SSK, Bağ-Kur primleri ve vergi borçlarının öncelikli olarak yapılandırılacağı pakette vade 48 eşit taksite bölünerek 4 yıla yayılacak ve bu vadeden önce yapılacak ödemeler için indirime gidilecek.

1 defalık 2000 tl altı borçlar silinecek

1 defaya mahsus olmak üzere de 2 bin lirayı aşmayan kamu borçlarının cezasından vazgeçilecek.

İcra takipleri durdurulacak

Yapılandırma kapsamında icra takipleri de durdurulacak. Matrah prim ödemelerine yüzde 10 istisna getirilecek. Paketle ilgili yeni açıklamalar ve müjdeler devam edecek.

Her Türlü Borç yapılanacak

Bu yapılandırma kanununda vergi dairesine ödenmesi gereken hangi tür borç olursa olsun yapılandırılacak. Bir tane istisnamız var o da 2022 yılı için ödenmesi gereken geçici vergiler. Onlar da zaten beyanname verme süresinde kadar ödenmezse terkin edildiği için kapsama almadık.

Ayrıca, davalı olan vergi ve prim dosyalarındaki ihtilafları sonlandırarak ödeme imkânı getiriyoruz.

Teklifte, matrah artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesine imkân sağlayan düzenlemelere de yer veriyoruz. İşletmelerimiz, 2018 ila 2021 yılları için, gelir, kurumlar, KDV ve gelir stopaj vergilerinde matrah ve vergi artırımı yaparak vergi incelemesi ve tarhiyata muhatap olmayacak.

Bu konuda da şunu peşinen belirteyim; arttırılan matrahların vergilerini peşin öderlerse o zaman vergi aslında da yüzde 10 indirim sağlanacaktır.

Bir kişinin, 31 Aralık 2022 tarihinden önce ödenmesi gereken borçlarının toplamı 2 bin lirayı aşmıyorsa bu düzenleme kapsamında bir defaya mahsus olmak üzere hiçbir şart aramadan borçlarını siliyor, alacağımızdan vazgeçiyoruz.

Böylece, bu borçlar nedeniyle vergi dairelerimiz takip işlemleri yapmayacak, vatandaşımız da takibe muhatap olmayacaktır.

 

bakan nebati

Exit mobile version