Büyük Suudi heyeti yatırım görüşmeleri için Türkiye’yi ziyaret edecek

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ankara ile Riyad arasındaki yakınlaşmanın hız kazanmasıyla birlikte, Suudi Arabistan'ın yatırım bakanı başkanlığındaki büyük bir heyetin önümüzdeki ay Türkiye'ye gelmesinin beklendiğini söyledi.

Büyük Suudi heyeti yatırım görüşmeleri için Türkiye'yi ziyaret edecek

Bakan Nebati, toplantının ikili ilişkilere ivme kazandırmaya çalışacağını ve yeni yatırımlara odaklanacağını söyledi.

Nebati, “Görüşmenin yeni yatırım fırsatlarına ve ilişkilerimizde yakaladığımız ivmeye önemli katkı sağlayacağına inancım tamdır.” dedi.

Türkiye ve Suudi Arabistan, özellikle 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından tırmanan yıllardır süren gerginliğin ardından bu yıl bağları onarmak için harekete geçti.

Nebati, “Suudi Arabistan ile son dönemde siyasi ve ekonomik ilişkiler başta olmak üzere birçok alanda her düzeyde yoğun temas halindeyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , yıllardır ilk üst düzey ziyareti olan Suudi Arabistan'ı Nisan ayında ziyaret etti . Ziyaretini, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın (MBS) Haziran ayında Türkiye ziyareti izledi.

İki lider geçen hafta Endonezya'nın Bali kentinde düzenlenen G-20 zirvesinin oturum aralarında da bir araya geldi.

Nebati, görüşmede ilişkilerin güçlendirilmesi konusundaki kararlılığın en üst düzeyde yinelendiğini söyledi.

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ikili ticaretin “potansiyelin çok altında” olduğunu ancak son iki yılda atılan adımların yeni bir toparlanma sağlanmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Nebati, “2021'de 3,7 milyar dolar olan ticaret hacmimiz, 2022'nin ilk dokuz ayında 3,8 milyar dolara yükseldi” dedi.

Bu ivme devam ederse önümüzdeki dönemde ticaret hacmimizde çok daha yüksek rakamlar yakalayacağımıza inanıyoruz” dedi.

Nebati, geçen ay Riyad'a yaptığı ve mevkidaşı Muhammed bin Abdullah Al Jadaan, Yatırım Bakanı Halid el-Falih ve Ticaret Bakanı Majid Abdullah el-Kasabi ile bir araya geldiği ziyareti gerekçe göstererek, Suudi Arabistan ile yatırım konusunda kapsamlı görüşmeleri vurguladı.

Bakan, “Suudi kardeşlerimizden ülkemize yatırım konusunda büyük ilgi ve istek olduğunu gözlemledim” dedi.

Krallığın , doğrudan yatırımları teşvik etme konusunda işbirliğine yönelik bir mutabakat zaptı önerisini Türkiye ile görüşmek üzere El-Falih'i görevlendirdiği yakın tarihli bir raporla ilgi yeniden doğrulandı.

Daily Sabah'a konuşan Nebati, “Bu toplantıda Türkiye Ekonomi Modeli'ni ve Türkiye'nin güçlü yatırım potansiyelini yatırımcılara aktaracağız” dedi.

Türkiye'de kronikleşmiş cari açığı fazla vererek enflasyonu düşürmeyi amaçlayan Türkiye Ekonomi Modeli adlı ekonomik program kapsamında, hükümet, ihracatı, üretimi, yatırımı artırmak ve yeni istihdam yaratmak için düşük faiz oranlarına öncelik veriyor.

Exit mobile version