Çavuşoğlu’ndan o soruya yanıt…

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tasnim'in Erdoğan'ın Esad ile görüşeceği iddiasına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan yanıt geldi.

Çavuşoğlu'ndan o soruya yanıt...

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tasnim'in Erdoğan'ın Esad ile görüşeceği iddiasına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan yanıt geldi.

Bakan Çavuşoğlu, İran medyasında çıkan Esad ile görüşme haberinin gerçeği yansıtmadığını, Esad'ın zirveye bile davetli olmadığını söyledi.

Haber Global  canlı yayında açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Suriye ile Türkiye arasında diyalog kurulacak mı sorusuna cevap olarak, yapılacak görüşmelerin devlet başkanları seviyesinde gerçekleşmeyeceğini söyledi.

PUTİN'İN ARACILIK EDECEĞİ İLERİ SÜRÜLMÜŞTÜ, ÇAVUŞOĞLU ESAD DAVETLİ DEĞİL DEDİ

15-16 Eylül'de Özbekistan'da yapılacak olan Şangay Beşlisi oturumunda gerçekleşebileceği iddia edilen bu görüşmeye Putin'in aracılık edeceği ileri sürülmüştü. Ancak Çavuşoğlu bu iddiaya, “Öyle bir şey yok, doğru değil. Esad da oraya davetli değil.” diyerek yanıt verdi.

Mevlüt Çavuşoğlu açıklamalarında öne çıkan ifadeler şöyle…

“REJİM SİYASİ SÜRECE İNANMADI”

“11 yıla aşkın iç savaş var. DEAŞ gitti ama PKK/YPG güçleniyor. İnsanlar evlerine dönmek istiyor dönemiyor. Rejimin kontrol ettiği yerlerde, rejim korkusu ve yeterli destek verilmediği için tereddüt edenler var. Türkiye olarak en önemli sürecin siyasi çözüm olduğunu söyledik. Çok inisiyatif aldık. Bu inisiyatiflerden bir ASTANA ayakta kaldı. 
Bugün Anayasa Komisyonu toplanıyorsa İran, Türkiye ve Rusya’nın sayesinde oluyor.Rejim siyasi sürece tam olarak inanmadı ancak rejimin de görmesi lazım savaşarak ülke bölünecek.

Bizim de desteklediğimiz muhalefet müzakere heyetini kurdu. Muhalefet anayasa ile ilgili olgun tavır sergiliyor ancak rejimden kaynaklı bir direniş var. Bir mesafe kat edemediler. Bu süreçte tabii istihbarat örgütleri arasında diyalog var. Suriye’nin istikrarı ve barışı tam olarak tesis edilmeli. Bu yönde zaten ASTANA formatında bir masanın etrafındayız.

“SURİYE SİYASETİMİZ SONUÇ ODAKLIDIR”

Diyalog için şart olmaz. Fakat bu diyaloğun, görüşmelerin amacı ne. Önceden özetledim. Ülkenin teröristlerden temizlenmesi lazım bizim sınır güvenliğimiz son derece önemli, Suriye’nin toprak ve siyasi bütünlüğü son derece önemli, insanların ülkelerine dönmeleri önemli, barış olursa istikrar olursa uluslararası toplum ülkenin yeniden inşasına katkı sağlayabilir. Bizim politikamız hep sonuç odaklıdır.

Yürüttüğümüz Suriye siyaseti sonuç odaklıdır. Suriye'nin istikrarı, huzuru, barışı ve insanların geri dönebilmesi, terör örgütlerinin sınırlarımızın ötesinde barınmaması…”

Exit mobile version