2023 Seçim sonuçlarına göre kim kazandı? Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları açıklandı mı?

Bugün Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçimleri için oylar kullanıldı. Yurtiçi ve yurtdışındaki toplam Türk vatandaşı seçmen sayısı 64 milyon 113 bin 941 kişi bulunuyor. 18 yaşını dolduran 4 milyon 904 bin 672 seçmen ise bugün ilk kez oy kullanmış oldu. Oy kullanan vatandaşların gözü seçim sonuçlarında. Peki 2023 Seçim sonuçlarına göre kim kazandı? Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları açıklandı mı?

2023 Seçim sonuçlarına göre kim kazandı? Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları açıklandı mı?

2023 Seçim sonuçları belli oldu. Türkiye kuruluşunun 100. yılında Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçimleri için sandık başına gitti. Oy kullanılma süreci sona ermesinin ardından YSK tarafından belirlenen seçim yasaklarının ardından sonuçlara ilişkin yayınların başlaması beklenirken parti ve adayların oy oranları grafiklerle, anlık olarak paylaşıldı.

14 Mayıs sabahı yurt genelinde 60 milyonun üzerindeki seçmen için 195 bin 705 sandık kurulmuştu. Bu sandıkların 4 bin 969’u yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşları için gümrük ve dış temsilciliklerde, 21 bin 15’i ise köylerde kurulacak. 2007 yılında kabul edilen anayasa değişikliği uyarınca Cumhurbaşkanı adayının seçilebilmesi için geçerli oyların salt çoğunluğunu alması gerekmektedir. Bu da seçmen sayısının en az yüzde 50’si +1 oy demektir.

14 Mayıs Pazar günü saat 08.00’de başlayan oy kullanma işlemleri, 17.00 itibarıyla sona erdi.

Bilindiği üzere kesinleşen cumhurbaşkanı aday listesine göre, seçimde Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Ata İttifakı’nın adayı Sinan Oğan cumhurbaşkanlığı için yarışacak. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ise adaylıktan çekildi ancak oy pusulasında yer almaya devam etti.

2023 SEÇİM SONUÇLARI AÇIKLANDI MI?

2023 Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçimleri açıklandı.

Türkiye, 13. Cumhurbaşkanını belirleyeceği seçim için sandıklara akın etti. Tarihin en çok katılım sağlanan seçimlerinden biri olurken sandıkların kapanmasıyla birlikte oy oranları gelmeye başladı.

14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi’nde saat 06.15 itibariyle sandıkların yüzde % 98.41’i açıldı. İşte 3 büyük ilde oy oranları…

İŞTE SONUÇLAR

Cumhurbaşkanlığı seçiminde sandıkların yüzde % 98,41’i açıldı.

Cumhurbaşkanı adaylarının oranları şöyle:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oy oranı: Yüzde 49,40

Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy oranı: Yüzde 44,96

Sinan Oğan’ın oy oranı: Yüzde 5,2

2023 SEÇİM SONUÇLARINI KİM KAZANDI?

2023 Seçim sonuçlarına göre veriler paylaşıldı. Fakat net sonuçlar henüz resmi olarak açıklanmadı. YSK, seçim yasaklarını kaldırdıktan sonra adayların, partilerin aldığı oy oranlarını il il, ilçe ilçe, canlı ve anlık olarak verileri sonhavadis.com üzerinden takip edebilirsiniz.

SEÇİM 2. TURA MI KALDI, SEÇİM 2. TURA KALIRSA NE OLACAK, NE ZAMAN YAPILACAK?

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı seçim takvimine göre ikinci tur 28 Mayıs’ta yapılacak.

Buna göre Cumhur İttifakı’nın Adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı’nın Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ikinci turda yarışacak.

4 günlük itiraz süreci

15 Mayıs itibarıyla ikinci tura kalan adaylar için propaganda dönemi başlayacak. Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi de aynı gün saat 17.00’de sona erecek ve ilçe seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak.

16 Mayıs’ta ilçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itiraz süresi ise saat 17.00’de son bulacak ve yapılan itirazlar il seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak. 17 Mayıs’ta il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı YSK’ya yapılacak itiraz süresi 17.00’de sona erecek. İlçe seçim kurullarınca, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişikliklerinin SEÇSİS’e işlenmesine başlanacak.

Yurt dışı ilçe seçim kurulunca, varsa saklama ve ulaştırma kurulu, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişiklikleri yapılacak. 18 Mayıs’ta İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak. 19 Mayıs’ta YSK tarafından kesin seçim sonuçları Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek. 20 Mayıs’ta gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi başlayacak. 24 Mayıs’ta yurt dışında oy verme işlemi sona erecek.

Geçici sonuç 24 Mayıs’ta

24 Mayıs itibarıyla adayların radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak. Seçim propaganda dönemi 27 Mayıs’ta saat 18.00’de sona erecek.

İkinci turda oy verme günü 28 Mayıs olacak. 29 Mayıs’ta cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları ilan edilecek. Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi aynı gün 17.00’de sona erecek ve yapılan itirazlar ilçe seçim kurullarınca en geç 23.59’a kadar karara bağlanacak.

30 Mayıs’ta ilçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı, il seçim kurullarına yapılacak itiraz süreci saat 17.00’de sona erecek ve en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak.

Exit mobile version