Deprem nasıl oluşur? Fay hattı nasıl kırılır, neden kırılır?

Deprem nasıl oluşur? Fay hattı nasıl kırılır, neden kırılır? Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük deprem sonrasında arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Yaşanan sarsıntılardan sonra 10 çevre ilde hasarlar ve can kayıpları meydana geldi.

Deprem nasıl oluşur?

Halk arasında zelzede olarak da bilinen deprem, yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkar titreşim dalgaları halinde yayılır. Geçtikleri yüzeyleri sarsılama olayına yani ‘depreme’ maruz bırakır.

Depremin nasıl oluştuğu, deprem dalgalarının yeryuvarı içinde nasıl yayıldığı ve ölçü aletleri ile yöntemlerini inceleyen bilim dalına Sismoloji denir.

Deprem nasıl oluşur? Fay hattı nasıl kırılır, neden kırılır?

Deprem, yer kabuğunun en üst katmanında bulunan tabakada yer alan fay hattı adı ile bilinen kırıkların hareket etmesi sonucu meydana gelir. Fay hattı, yer kabuğu üzerindeki kayaların, gerilme, sıkışma gibi yüksek basınç oluşturan şartlar altında kırılması sonucu oluşur.

Dünyanın iç yapısına dair jeolojik ve jeofizi çalışmalar sonucu bilgiler elde edilmiştir. Bu bilgilere göre yerkürenin dış kısmının yaklaşık 70-100 km. kalınlığında oluşmuş bit taşküre yani litosfer vardır. Kıtalar ve okyanuslar litosfer içerisinde yer alır. Tüm jeolojik süreçler ve depremler litosfer üzerinde gerçekleşir.

Exit mobile version